Van’ın tarihi ve doğal güzellikleri dev duvar resimlerine yansıdı

Van’ın tarihi ve doğal güzellikleri dev duvar resimlerine yansıdı

Van Haberleri 20.09.2025 14:24:00 0
Van’ın tarihi ve doğal güzellikleri dev duvar resimlerine yansıdı
Tarih: 20.09.2025 14:24 Güncelleme: 20.09.2025 14:31

Van’da kentin kültürel ve doğal güzelliklerini yansıtan devasa resimler, usta ressamların fırçasıyla hayat buluyor.

Van’da daha önce kent meydanına büyük boyutlu duvar resimleri yapan ressam Mustafa Çalağan ve Mustafa Akbaş, şimdi de Bedesten Çarşısı’nın duvarlarını renklendiriyor. Çalışmalar kapsamında günlerdir iskelelerin üzerinde mesai harcayan sanatçılar, Van’ın tarihi değerlerini, doğasını ve kültürel mirasını büyük panolara işliyor. Çarşının dış cephesinde yükselen bu renkli figürler, hem vatandaşların ilgisini çekiyor hem de çarşıya farklı bir estetik kimlik kazandırıyor.

Resimlerin sadece görsel bir şölen sunmadığını dile getiren ressamlar, aynı zamanda kente gelen turistlerin de bu sayede Van’ın gezilecek yerlerini önceden görme fırsatı yakaladığını belirtiyor. Tarihi yapılar, doğal güzellikler ve yöresel motiflerle zenginleştirilen çalışmaların, kenti ziyaret edenler için adeta bir "ön tanıtım rehberi" oluyor.

“800 metrekarelik bir yapıya resim yapıyoruz”

İHA muhabirine konuşan Resim Öğretmeni Mustafa Çalağan, bütün ressamların en büyük hayalinin büyük ölçekli resimler yapmak olduğunu belirtti. Van’da ilk olarak Kent Meydanı’nda çalışma fırsatı bulduklarını hatırlatan Çalağan, "Bu da diyebilirim ki bizim ikinci büyük ölçekli işimizdir. Şu an 20 metre yüksekliğinde, 25 metre eninde, yaklaşık 800 metrekarelik bir yapıya resim yapıyoruz. Bu bize büyük bir heyecan veriyor" dedi.

Resim çizmenin aynı zamanda bir terapi olduğunu savunan Çalağan, "İnsanın varoluşundaki en büyük ideali, kendi varlığını belgelemek ve ispat etmektir. Biz de bir sanat eseri ortaya koyarak kendi varlığımızı belgelemiş oluyoruz. Duvar aslında bir kesimdir, bir sınırdır, bir örtü gibidir. Yani bir yere bakmak isterken önünüze geçen bir perde gibi. Bizim amacımız bu perdeyi ortadan kaldırmak, onu doğayla bütünleştirmektir. Tarihten örnek verirsek, Almanya’da Berlin Duvarı vardı ve aynı milletten olan iki topluluğu birbirinden ayırıyordu. Duvar, insanoğlunu doğadan ayıran bir etken gibidir" diye konuştu.

“Ortaya güzel bir eser çıkıyor”

Van’ın tarihi ve doğal güzellikleriyle doğunun incisi olduğunu dile getiren Ressam Mustafa Akbaş ise "Buraya gelenlerin mutlaka görmesi gereken Van Gölü, Van Kalesi, Hoşap Kalesi gibi değerler vardır. Van’a gelen turistlerin ve yabancı ziyaretçilerin özellikle uğradığı yerlerden biri de Bedesten Çarşısı ve Kent Meydanı’dır. Buralarda, valiliğin önerisiyle Van’ın gezilip görülmesi gereken yerlerini resmediyoruz. Gelen turistler önce resimlerde gördükleri yerin nerede olduğunu soruyorlar, ardından mutlaka gidip ziyaret ediyorlar. Bu da Van için büyük bir değer. Bedesten Çarşısı malum yeni açıldı ve bu resim çalışması da bize nasip oldu. Henüz tamamlanmamış olsa da ortaya güzel bir eser çıkıyor. Herkesin gelip görmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ