Van’daki ’bahar havası’ bilim adamlarını endişelendiriyor

Van’daki ’bahar havası’ bilim adamlarını endişelendiriyor

Van Haberleri 16.11.2023 10:53:00 0
Van’daki ’bahar havası’ bilim adamlarını endişelendiriyor
Tarih: 16.11.2023 10:53 Güncelleme: 16.11.2023 11:48

Van’da küresel iklim değişikliğinin etkisiyle sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bilim adamlarını endişelendiriyor.
Geçtiğimiz yıllarda sonbahar mevsiminin bu döneminde karla kaplı olan Van’da bu yıl ise ilkbahar havası yaşanıyor. Kentin yemyeşil bir örtüyle kaplanmaya başlaması adeta ilkbahar mevsimini hatırlatırken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bilim adamlarını endişelendiriyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, elde edilen verilere göre sonbahar aylarının artık daha sıcak geçtiğini söyledi. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarının uzadığını ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, geçmişte bölgenin önemli bir kısmının karla kaplıyken, şu an çevrenin yeşil olduğuna dikkat çekti.

“Bölgenin önemli bir kısmı geçmişte karla kaplıydı”
İklim değişikliği denildiğinde akıllara sadece yağışlardaki azlık veya sıcaklıktaki artışın gelmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Diğer ekstremlerde gelmelidir. Bundan sonraki süreçte yaşayacaklarımızın büyük ölçüde bir göstergesi de budur. Çünkü iklimdeki değişim, ortalama sıcaklıktaki artış, yaz aylarının özellikle uzamasına neden oldu. Yani sonbahar ve ilkbahar aylarıyla beraber yaz ayları gittikçe uzadı. Bu mevsimde bu bölgenin önemli bir kısmı geçmişte karla kaplıydı. Umarım bir daha hayatımıza girmez ama 2011 deprem yılında bu dönemler hakikaten çok zorlu ve sıkıntılı bir karla mücadele süreci vardı. Ama bugün
gayet güzel bir hava var ve bütün çevre yeşildir. Özellikle son birkaç aydır bölgede düşen yağışın çok ciddi katkısı var. Bu yağışlar çok önemli ve değerlidir. Çünkü buraya düşecek her bir damla yağış, bence olumlu olarak görülmelidir" dedi.

“Dünyanın ortalama sıcaklığındaki bir buçuk derecelik artış ekstremleri oluşturacak”
Süreçte bölgesel olarak farklı hava durumlarıyla karşılaşılabileceğini dile getiren Alaeddinoğlu, “Örneğin kış aylarında çok ekstrem soğuklarla da karşılaşabiliriz. Bakarsanız geçmişinde eksi 25’ler çok nadir yaşanmıştır. Bundan sonra eksi 30’ları da, eksi 40’ları da görebilir miyiz? Evet, çünkü dünyanın ortalama sıcaklığındaki bir buçuk derecelik artış bu ekstremleri oluşturacak. Bugün yaşadığımız bu hava olayları aslında bundan sonraki normallerimizdir. Yani eskisi gibi iklim, yağış, sıcaklık geçişleri, ilkbahara ilişkin verdiğimiz o adlandırmaların tamamını yeniden tanımlama ihtiyacı var. Aslında tanımlamak da çok zor. Yani her an her şeyi bekleyebiliriz. Çünkü çok ciddi bir gezici siklon da var. Bu da her an herhangi bir bölgeye çok ciddi bir sağanağın düşmesine sebep olur. Şu an yaşadığınız şey de aslında budur" diye konuştu.

“Şiddetli sıcaklar ve şiddetli soğuklar hayatımızın bir parçası olacak”
Verilere göre sonbahar aylarının daha sıcak geçeceğine dikkat çeken Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra sonbahar ayları daha sıcak olacak. Artık o kar şeklindeki yağışları nadir görebiliriz. Ancak şu unutulmasın; ani baskın, ekstrem kar yağışları ve soğukları da görebiliriz. Hiçbir şeyin değiştiremeyeceği tek şey var. Hem havza için hem bütün Türkiye için aslında dünya için sıcaklıklar artmaya devam ediyor. Bu sıcaklığın artışı beraberinde kuraklığı ve su sorununu muhakkak ki getirecek. Bu da Van Gölü gibi diğer birçok gölde alan kaybına, küçük ya da sığ göllerin belki ortadan kaybolmasına neden olacak. Burada uzun vadede değişiklik yok ama kısa vadede ekstremler görebiliriz. Çok daha şiddetli sıcaklar, çok daha şiddetli soğuklar hayatımızın bundan sonraki sürecinde hep bir parçası olarak kalacak."

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ