Van'da inşaat sektörü hareketlendi: 154 yeni bina için ruhsat alındı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre, Van'da 2024 yılının ikinci çeyreğinde 154 adet binaya yapı ruhsatı düzenlendi.

Van Haberleri 19.08.2024 10:31:00 0
Van
Tarih: 19.08.2024 10:35 Güncelleme: 19.08.2024 10:43

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre, Van'da 2024 yılının ikinci çeyreğinde 154 adet binaya yapı ruhsatı düzenlendi. Aynı bölgedeki diğer illerde de inşaat ruhsatları verildiğini gözlemleyen TÜİK, Muş'ta 33, Bitlis'te 122 ve Hakkari'de ancak 8 binaya yapı ruhsatı verildiğini açıkladı. Öte yandan, bu dönemde Van'da 71, Muş'ta 19, Bitlis'te 19, Hakkari'de ise 23 binaya yapı kullanma izin belgesi verilmesi dikkat çekti.

Van'da yapı ruhsatı alınan 154 yapının toplamda 1.615 adet daireyi kapsadığı ve bu dairelerin genel yüzölçümünün ise 332 bin 175 metrekare olarak belirtildi. Bu binanın tamamında, kullanım alanları toplamda 191 bin 960 metrekare konut alanına, 54 bin 558 metrekare ise konut dışı kullanım alanına ayrıldı. Ortak kullanım alanı ise 85 bin 657 metrekare olarak kaydedildi. Yapı kullanma izni verilen binaların durumu ise, 71 bina içindeki 555 dairenin toplam yüzölçümü ile birlikte konut ve konut dışı kullanım alanlarına ilişkin detaylar paylaşıldı.

Muş, Bitlis ve Hakkari illerinde de belli sayıda yapı ruhsatı ve yapı kullanma izinleri verildi. Bu yerleşimlerde daire sayıları ve metrekare ölçümleri de açıklandı.

YAPILARIN METRAKARELERİNDE AZALMA

Geçen yılın aynı dönemine göre yapı ruhsatı alınan yapıların sayısı, daire sayısı ve toplam yüzölçümünde düşüş yaşandı. 2024 yılının ikinci çeyreğinde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısı %22,7, daire sayısı %28,9, yüzölçüm ise %30,9 oranında azaldı.

KONUT ALANI AĞIRLIKTA

2024 yılının ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 27,1 milyon metrekare olarak belirlendi. Bu metrekarenin 14,6 milyon metrekarelik kısmı konut alanı iken, geriye kalanlar konut dışı ve ortak kullanım alanları olarak karşımıza çıktı. İkamet amaçlı binaların yüzölçüm payı %66,6 ile en yüksek sırada yer aldı.

YAPI KULLANMA İZİNLERİNDEKİ AZALMA

Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgeleri de önceki yılın aynı dönemine göre azalma gösterdi. Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların sayısı %14,7, daire sayısı %23,5 ve yüzölçümü %14,7 oranında düştü.

Yine burada da toplam yüzölçümünün yarısından fazlası konut alanı olarak değerlendirildi. Yapı kullanma izni verilen binalar incelendiğinde, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların yüzölçüm payının %63,9 olduğu görüldü. Bu binaları kamu eğlence, eğitim, hastane ya da bakım kuruluşları takip etti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ