Van’da sigarayı bırakanların sayısı artıyor

Van’da sigarayı bırakanların sayısı artıyor

Van Haberleri 13.02.2025 13:11:00 0
Van’da sigarayı bırakanların sayısı artıyor
Tarih: 13.02.2025 13:11 Güncelleme: 13.02.2025 17:19

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği uzmanlarından Dr. Siahmet Atlı, sigara bırakma konusunda yaklaşık yüzde 40 oranında bir başarı sağladıklarını söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sigara bırakmak isteyen bireylere daha iyi destek sunmak amacıyla Sigara Bırakma Polikliniğini yeniden düzenledi. Yenilenen polikliniğe başvuran her 100 kişiden 40’ının sigarayı bırakmak için ilk adımı attığı belirlendi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, sigarayı bırakmak isteyenlere destek sağladıklarını ve sürecin takibini yaptıklarını belirtti. Aile hekimi, kardiyoloji, dahiliye, nöroloji gibi bölümlerden hastaların kendilerine yönlendirildiğini ifade eden Atlı, "Özellikle felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalarımıza daha fazla önem gösteriyoruz. Bu hastalara muhakkak medikal tedavi desteği sağlıyoruz" dedi.
Son dönemde sigara bırakma sürecine destek sağlayan Nikitabs adlı ilacın kullanımına da değinen Atlı, "Bu ilaçla ilgili Türkiye’de güncel bir veri bulunmuyor çünkü yeni bir ilaç. Ancak biz çok merkezli bir çalışma yürütüyoruz ve gerekli etik onayları aldık. İlacın önemli bir yan etkisi yok. Yüksek damar tıkanıklığı, beyin içi kitle ya da kontrolsüz tansiyonu olmayan hastalarımıza, gebeler hariç, bu ilacı güvenle verebiliyoruz" diye konuştu.

"Sigaranın bırakılması vücuda zarar vermez"
Sigara bırakma oranlarının ilk ayda yüzde 40 civarında olduğunu belirten Atlı, sürecin yalnızca birinci ayla sınırlı olmadığını vurgulayarak, "Hastalarımızı üçüncü ayda, altıncı ayda ve birinci yılda da takip ediyoruz. Asıl sigara bırakma süreci, birinci ayın sonunda tamamlanmış sayılmıyor. Hastalarımızdan bazen ‘Sigara bırakırsam kalp hastalığım olur mu?’, ‘Akciğer hastalığım başlar mı?’ gibi sorular alıyoruz. Bunlar tamamen yanlış algılar. Sigaranın bırakılması vücuda zarar vermez. Tam aksine her geçen gün sağlığın iyileşmesine katkı sağlar. Bir sigara bile vücuda zarar verebilir" şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ