Van’da hiperbarik oksijen tedavi merkezi son teknolojiyle yenilendi

Van’da hiperbarik oksijen tedavi merkezi son teknolojiyle yenilendi

Van Haberleri 1.10.2025 13:14:00 0
Van’da hiperbarik oksijen tedavi merkezi son teknolojiyle yenilendi
Tarih: 01.10.2025 13:14 Güncelleme: 01.10.2025 13:53

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, yapılan revizyonun ardından yeniden hizmete başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 3 milyon hastaya sağlık hizmeti sunan hastanede, merkezde özellikle karbonmonoksit zehirlenmeleri, ani işitme ve görme kayıpları, kapanmayan kemik ve doku yaraları ile diyabet hastalarının kronik yaraları için tedavi uygulanıyor. Verilen hizmete ilişkin açıklamalarda bulunan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, merkezin daha önce kurulduğunu ancak yapılan revizyonun ardından yeniden hastalara hizmet vermeye başladığını belirtti. 

Merkezin hem cihaz kapasitesini hem de imkanlarını arttırdıklarını ifade eden Başhekim Sarıkaya, "Bu merkezimizde artık entübeli hastalarda anestezili işlemler daha güvenli yapılabilecek. Özellikle bölgemizde soba kullanımı yaygın olduğu için kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ciddi başvurular oluyor. Bu cihazla tedavi edilen hastalarda, ölüm dahil tüm riskler büyük ölçüde azalıyor. Bu nedenle özellikle acil vakalarda, soba zehirlenmelerinde bu tedavi bizim için vazgeçilmezdir. Merkezimiz sadece Van için değil, çevre iller için de kritik bir öneme sahiptir. Komşu illerde bu cihaz bulunmadığından, orada meydana gelen zehirlenme vakaları bize yönlendiriliyor. Bunun yanı sıra ani gelişen görme ve işitme kayıpları da bu tedavi için acil endikasyonlar arasında yer alıyor. Acil vakaların dışında da kullanım alanlarımız mevcut. Özellikle diyabet hastalarının iyileşmeyen kronik yaralarında, şeker hastalığına bağlı gelişen ayak yaralarında hiperbarik oksijen tedavisini sıkça uyguluyoruz. Hem ilimize hem de çevre illere sunduğu bu imkanlardan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

“Yüzde 100 oksijen solutulan bir tedavi yöntemidir”

Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Tuğba Özüarı ise hiperbarik oksijen tedavisinin acil vakalarda hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, "Hiperbarik oksijen tedavisi, normal atmosfer basıncının üzerinde, yüksek basınç altında kabinler içerisinde maskeler yardımıyla hastalara aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviyi bazı durumlarda acil, bazı durumlarda ise destekleyici olarak uygulamaktayız. Özellikle kış aylarında soba zehirlenmesi olarak bildiğimiz karbonmonoksit zehirlenmelerinde ve ani görme kayıplarında acil tedavi olarak kullanıyoruz. Bunun dışında farklı hastalıkların tedavisinde de destekleyici olarak faydalanıyoruz. Çetin kış şartları nedeniyle bölgemizde bu tür vakalar oldukça yaygın. Ayrıca kliniğimiz yalnızca Van ili için değil, çevre iller için de kritik bir merkez konumunda. Cihazımız yaklaşık 1,5 yıldır kapalıydı. Bu süreçte ciddi revizyonlar yapıldı ve son teknoloji ekipmanlarla donatılarak yeniden hizmete açıldı" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ