Van’da 19 Mayıs etkinliklerinde protokol krizi

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediye Başkanının 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na katılmayarak yerine vekilini göndermesini ve bunun da valiliğe bildirilmemesini eleştirerek, “Bir kentin belediye başka

Van Haberleri 19.05.2019 14:34:00 0
Van’da 19 Mayıs etkinliklerinde protokol krizi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.05.2019 14:34

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediye Başkanının 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na katılmayarak yerine vekilini göndermesini ve bunun da valiliğe bildirilmemesini eleştirerek, “Bir kentin belediye başkanı o ülkenin resmi milli bayramına katılması zorunludur” dedi.

Van’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Tuşba ilçesinde İskele Caddesi üzerinde yapılan ‘gençlik yürüyüşü’ ile başladı. Daha sonra Yaşar Kemal Parkı’nda devam eden törende stantları gezen Vali Mehmet Emin Bilmez ve protokol üyeleri, öğrencilerle sohbet etti. Ardından öğrencilerin yaptığı etkinliklerini izleyen Vali Bilmez ve beraberindekiler, buradan da tören alanına geçti.

Tören alanında Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak etkinliğe katıldığını ve kendisine protokolden yer ayrılmadığını iddia eden bir kişiye Vali Mehmet Emin Bilmez cevap verdi. Vali Bilmez, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve bu yüzden bir belediye başkanına mevzuata göre yer verildiğini söyledi. Vali Bilmez, “Bu yüzden kurallarla, kanunlarla ve mevzuatla yönetilen bir devletiz. Bu yönümüzle de övünüyoruz. Bir kentin belediye başkanı, o ülkenin resmi milli bayramına katılması zorunludur. Katıldığı zaman da protokoldeki yeri mevzuatımızda yazılmıştır. Belediye başkanı izinli olduğu zaman valiye resmi olarak yazar ve yerine kimin vekalet edeceğini de bildirir” diye konuştu.

“Tarafımıza hiçbir yazı ulaşmadı”

Van Büyükşehir Belediye Başkanının izinli olduğunu ve yerine bir vekilin gönderileceğine dair taraflarına herhangi bir yazının ulaşmadığına dikkat çeken Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bugün sabah saatlerinde tören alanına gelinceye kadar Büyükşehir Belediye Başkanımızın izinli olduğuna, yerine birinin gönderileceğine dair tarafımıza hiçbir yazı ulaşmadı. Büyükşehir Belediyesi meclisinden bir kişi törenimize katılmıştı. Protokolde onun durumuna uygun ön sırada kendisine yer gösterildi. Ama her önümüze çıkan kişinin mevzuata aykırı bir şekilde ‘yok eş başkanıyım, yok asbaşkanıyım, yok alt başkanım’ şeklinde bir şey mevzuatımızda yoktur. Herkes yetkisini bilecek, mevzuat çerçevesinde görevini yapacak. Bu kentin seçtiği belediye başkanı bizim için değerlidir. Yasalar çerçevesinde görevini yaptığı müddetçe yardımcı olacağız. Ancak mevzuatımızın tanımadığı ‘eş başkanı, as başkanı, vekil başkan’ kavramı hukukumuzda yoktur.”

“Biz bundan sonraki törenlerimizde başkanımızı da görmek istiyoruz”

Bayramın provoke edilmesinin kendilerini üzdüğünü sözlerine ekleyen Bilmez, “Burası bir hukuk devletidir. Biz bundan sonraki törenlerimizde başkanımızı da görmek istiyoruz. Bu bayram hepimizin bayramıdır. Bayramca kutlanması gerektiğine inanıyorum. Onun için bayramlarımızı bile ayrıştırma ve provoke nedeni yapmak bizi üzmüştür. Bütün kamuoyuna bu durumu saygıyla duyurmak istiyoruz. Yoksa asla belediye başkanına karşı farklı bir davranışımız olmaz. Tüm Türkiye’de belediye başkanlarına nasıl davranılıyorsa biz de o şekilde davranırız” şeklinde konuştu.

Tören, folklor gösterilerinin ardından daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Törene Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kurum amirleri, ilçe belediye başkanları, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ