Van’da 100 bağımlıdan yüzde 40’ı sigarayı bırakıyor

Van’da 100 bağımlıdan yüzde 40’ı sigarayı bırakıyor

Van Haberleri 31.05.2024 10:47:00 0
Van’da 100 bağımlıdan yüzde 40’ı sigarayı bırakıyor
Tarih: 31.05.2024 10:47 Güncelleme: 31.05.2024 11:19

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvuranların yüzde 40’ı sigarayı bıraktı. Bu oran dünya ortalamasının üzerindedir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Doğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 3 milyon hastaya bakan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Sigara Bırakma Poliklinikleriyle bağımlılara hizmet veriyor. Son yıllarda hastane bünyesindeki Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran bağımlıların yüzde 40’ı ise sigarayı bırakıyor.
Konuya ilişkin konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, sigaranın sağlığa zararlarına dikkat çekmek ve yaygınlığını azaltmak amacıyla “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiğini belirtti. Kişilerin sigarayı bırakma iradesinin göstermesi gerektiğini ifade eden Atlı, “Bu irade çeşitli sebeplerden dolayı çoğu zaman yeterli olmuyor. Bu durumda hastalarımız mutlaka Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvurabilirler. 2023 verilerine göre; 2 bin hastamız polikliniklerimize başvurmuştur. Başvuranların yüzde 40’ı ise sigarayı bıraktı. Bu oran dünya ortalamasının üzerindedir” dedi.

“Sigara 60 organda çeşitli etkiler yapmaktadır”
Sigaranın vücudun yaklaşık 60 organında kanserojenik etki gösterdiğini dile getiren Atlı, “Sigaranın içerisinde tanımlı 4 bin civarı kanserojen madde bulunmaktadır. İçildiği andan itibaren parmak, dudak ve dişlerden başlayıp akciğere kadar direkt ısıya, temasa ve maruziyete bağlı etkiler bırakmaktadır. Kanserojen madde emildikten sonra bağırsak, beyin, kalp, damar, akciğer gibi 60 organda çeşitli etkiler yapmaktadır. Bunlar içerisinde kanser, tansiyon, şeker, KOAH, astım, kronik bronşit gibi hastalıklara neden olmaktadır” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ