Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi

Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

Van Haberleri 3.01.2019 11:38:04 0
Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.01.2019 11:38

Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, ülke çapında önemli bir bilinirliğe sahip olan Van otlu peynirinin kalitesini koruyarak, belirli bir standartta üretilmesini sağlamak amacıyla 2017 yılında oda tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyledi. Faruk Biner, “Bir seneyi aşkın süre içerisinde gerek Türk Patent Kurumunun gerekse ilgili bakanlığın talep ettiği bilgiler ve veriler hazırlandı. Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte 17 Eylül 2018 tarihli Coğrafi İşaret bülteninde yayınlandı. İlan süresi tamamlandıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle tescillendi” dedi.

Biner, otlu peynirin halkın genel yaşantısı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ekonomi yönüyle de bölge halkının geçim kaynakları arasında yer alıyor. İlimize mal olmuş bu ürünün ekonomiye daha fazla kazandırılması için çalışmalar yapacağız. Coğrafi işaret tescili bunun ilk adımı oldu. Bundan sonra ki süreçte peynirimizin kalite standardının korunması, ulusal market zincirlerinde satışa sunulabilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bunun yanında halen Van otlu peyniri ismiyle üretim yapan ulusal markalarla görüşme yaparak, standart çerçevesinde üretim yapmalarını sağlayacağız. Otlu peynirin coğrafi alanına Hakkari ilini de dahil ettik. Çünkü Hakkari ilinde de Van otlu peyniri üretimi var. Ayrıca otlu peynirde kullanılan otların birçoğu Hakkari’de de yetişiyor. Bu tescil bir anlamda bölge için önem arz ediyor. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Van otlu peyniri

200 yılı aşkın süredir Van’da üretilen otlu peynir; yörede yetişen birçok otun eklenmesiyle yapılan, tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen bir peynirdir. Van otlu peyniri, toprak altında 4-7 ay kadar gömülmek suretiyle olgunlaştırılmaktadır. Otlu peynirde tercihe göre yirmiye aşkın bitki kullanılabilmektedir. Sirmo, mendo, heliz, siyabo olmazsa olmazlardır. Bu bitkiler yörede toplanmaktadır. Van otlu peyniri, Van’a gelen herkesin ilk olarak tatmak istediği yöresel bir değerimizdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Van ilini anlatırken, otlu peynirden de bahsetmiştir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi, yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van otlu peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ