Van’da ‘Yanık Sempozyumu’ başladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, bölgede artan tandır ölümleri ve buna bağlı sağlık sorunlarının ele alındığı ‘Yanık Sempozyumu’ başladı.

Van Haberleri 5.06.2021 12:06:28 0
Van’da ‘Yanık Sempozyumu’ başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.06.2021 12:06

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, bölgede artan tandır ölümleri ve buna bağlı sağlık sorunlarının ele alındığı ‘Yanık Sempozyumu’ başladı.

Elite World Van Hotel’de düzenlenen sempozyumda tandırların yoğun olarak kullanıldığı yörelerde yanık vakalarıyla birlikte tandır dumanına bağlı olarak artan kanser ve KOAH gibi iç hatalıklara dikkat çekildi. “Facia Çukurlarına Dur De” sloganıyla düzenlenen sempozyumda vatandaşların tandır ölümleri ve buna bağlı hastalıklar konusunda bilinçlendirilmesine ilişkin önemli bilgilendirmeler yapıldı.

“Tandırı erkeklere yaktıralım”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, tandırın bölgede başlı başına bir sorun olduğunu belirtti. Vali Bilmez, “Çağdaş ülkeler, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Sözleşmesini konuşurken, biz tandırda kaç kişinin çalıştığını ve neler yaşadığının farkında değiliz. Belki bunun çözümü erkeklere yaktırmaktır. Ekmeği de erkeklere pişirseydik, bu sorun belki daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşurdu. Bunun bugün konuşulması, tartışılması, çözüm yolunun aranıyor olması bizim için çok değerli ve olumludur. Çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür ederim. Biz bütün sorunlarımızı konuşmaktan çekinmemeliyiz. Bütün çözümler sonuçların tespitini yapmakla başlar” dedi.

Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise “Bölgemizdeki tandırlar yer kazılarak yapılmıştır. Kadınlar bu tandırlarda eğilerek ekmek pişirdikleri için trajik kazalar yaşanmaktadır. Tandıra düşmeler sonucu ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler yaşanabilmektedir. Yerden yüksek tandırların yaygınlaştırılması lazım. Ayrıca tandır dumanına maruz kalan kadın hastalarda da yemek borusu kanseri ve KOAH gibi rahatsızlıkların karşılaşıldığı bir gerçektir” diye konuştu.

Tandırların özellikle ekmek pişirmede kullanıldığını anımsatan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu da tandırın ciddi yanıklarla birlikte, dumanın da ciddi hastalıklara neden olduğunu söyledi. İl Müdürü Sünnetçioğlu, bölgede 50 yaş üstü kadınlarda görülen KOAH rahatsızlığının en büyük nedeninin tandır dumanı olduğunu kaydetti.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik’in tandır yanığı raporunun sunumlarıyla sempozyumun ilk oturumu gerçekleşti.

Sempozyuma Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva ve akademisyenler katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ