Van'da hayvan sayısı azalıyor

Van’ın Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Ramazan öncesi et fiyatlarının yükselmesinin piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Van Haberleri 13.06.2017 12:12:44 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.06.2017 12:12

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, beraberindeki oda yetkilileriyle canlı hayvan pazarında çiftçi ve tüccarlarla bir araya gelerek sorun ve sıkıntılarını dinledi. Daha sonra bir açıklama yapan Hasan Özgökçe, Ramazan öncesi et fiyatlarının yükselmesinin piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, “Her yıl Ramazan ayında et fiyatları biraz yükselmektedir. Bu yılki et fiyatlarının yükselmesini çiftçiler ve tüccarlar hayvan sayısının azalmasına bağlıyorlar. İlimizde gittikçe hayvan sayısı azalmaktadır” dedi.

 

Van’daki hayvan sayısının azalmasındaki bazı sorunları ve çözüm önerilerini de dile getiren Özgökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yem, yonca ve samanın fiyatının çok yüksek olması; üretici bir torba yemi 53TL’den satın almaktadır. Saman dışarıdan ilimize gelmektedir. Bir kilogram samanın fiyatı yaklaşık 40 ile 45 kuruş arasında satılmaktadır. Bir kilogram yonca ise yaklaşık 1 TL’den satılmaktadır. Yani girdi maliyetleri çok yüksektir. Üreticiler geçen yıllara göre maliyetlerin yaklaşık olarak yüzde 40 oranında arttığını ifade etmektedirler. Yaylaların yasaklanması, özellikle küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi mağdur etmiştir. Yayla yasaklarından dolayı insanlar hayvanlarını satmak zorunda kalıyorlar. Yayla yasaklarına bir düzenlemenin yapılarak çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilmelidir. Güvenlikli alanlar oluşturulmalıdır. Hem büyükbaş hem de küçükbaşta dişi hayvanların erken kesilmesi, havyacılığımıza vurulmuş en büyük darbedir. Bu konuda da yetkili kurumlar bir düzenleme yapmalıdır. Yani dişi hayvanların bir yavrulamadan sonra kesilmelerine izin verilmelidir. Yoksa hayvancılığımızın azalmasına engel olamayız. Hayvan pazarında tüccarlarla yaptığımız görüşmelerde ilimizde hayvan sayısı azaldığından, satış fiyatları artmıştır. Bu nedenle ilimize dışarıdan küçükbaş ve büyükbaş hayvan gelişleri başlamıştır. Şanlıurfa, Muş, Sivas, Sakarya, Samsun, Irak gibi yerlerden canlı hayvanlar getirilmektedir. Çobanlık yapan kişilerin sayısının azalması ve çoban fiyatlarının yüksek olması hem büyükbaş hem de küçükbaşta önemli sıkıntılar oluşturmaktadır. Üreticinin kesim fiyatı ile kasap ve market satış fiyatları arasındaki büyük fark üretimi olumsuz etkilemektedir. Üretici zarar ettiğinden üretimde gittikçe azalmaktadır. İnsanlar tarım ve hayvancılıkla geçinemedikleri için bu mesleği terk etmektedirler. Bundan dolayı köyden kente göçler başlamıştır. Bu meslekler tekrar cazip hale getirilmeli, köylerin boşalması önlenmelidir. Üretimin sürekliliği için üretim yapan çiftçiler ayrıca desteklenmelidir. Hayvan pazarında üreticilerle yaptığımız görüşmelerde resmi kayıtlardaki hayvan sayısı ile var olan hayvan sayısı arasında yaklaşık olarak yüzde 20 oranında bir farkın olduğu vurgulanmaktadır. Gerçekte olan hayvan sayısı daha azdır.”

 

Hayvan pazarının şu anki durumunun ve şartlarının içler acısı olduğunu da dile getiren Hasan Özgökçe, “Bu yaz sıcaklarında, yağmurda, karda insanlar ve hayvanlar güneşin altında, toz ve toprak içinde o alanda durmaktadırlar. İlimizin daha geniş bir yerde modern bir hayvan pazarına ihtiyacı vardır. Alt ve üst yapısının tam olduğu, gölgelik alanlarının olduğu, ulaşım imkanlarının kolay ve hijyen koşullarının sağlandığı bir hayvan pazarına ilimizin acilen ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ