Van TB Başkanı Süer; Çitçilerimizin yanındayız ve destekliyoruz

Gevaş fasulyesi tescillendiğini açıklayan Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, "Bundan sonra artık daha fazla çiftçilerimizin yanında olacağız, onlara destek sunacağız. " dedi.

Van Haberleri 20.09.2023 16:30:00 0
Van TB Başkanı Süer; Çitçilerimizin yanındayız ve destekliyoruz
Tarih: 20.09.2023 16:30 Güncelleme: 20.09.2023 19:03

Van’ın Gevaş ilçesinde her yıl binlerce ton üretilen ve damak tadına hitap eden ‘Gevaş fasulyesi’ coğrafi işaret tescili aldı.

Gevaş ilçesinde yetiştirilen taze tüketime uygun, kılçıksız, etli, sulu ve gevrek olmasıyla damakta eşsiz bir tat bırakan fasulye, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescili aldı. İlçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fasulye, Van Ticaret Borsası (VANTB) tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu sonunda onaylandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, bu tescil belgesinin en az 20 yıl önce alınması gerektiğine dikkat çekerek, “20 yıl önce yapılsaydı Gevaş, bugün farklı bir yerde olacaktı. Zararın neresinden dönerse kardır misali üniversite hocalarımızla beraber böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonra artık daha fazla çiftçilerimizin yanında olacağız, onlara destek sunacağız. Bu ürünün piyasaya tanıtılması için onu daha fazla sahiplenecek, diğer kurumlardan da destek isteyeceğiz. İlimize hayırlı olsun” dedi.

Gevaş fasulyesinin yılda yaklaşık 12 bin ton üretildiğine vurgu yapan Süer, “Bu ürün normal bir ürün değil. Hem sulu hem gevrek hem de çok etlidir. Gevaş’ın hemen hemen her bahçesinde bu iş yapılıyor. Ancak çok geniş bir pazar ağı olmadığı için, marka olmadığı için insanlar çok fazla ekmiyordu. Bir insan eğer bir işten para kazanmıyorsa, o işi sadece ihtiyacı kadar yapar. İnanıyorum ki bu tescille beraber insanlarımız hem kendileri için hem bölge için hem de ülkemiz için bu ürünü çoğaltmaya çalışacaklar. Para kazanmak için çalışmalar yapacak ve bizde bunlara destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Gevaş fasulyesinin tanıtıldığı programa Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy, Doç. Dr. Ruhan İlknur Gazioğlu Şensoy, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doç. Dr. Çeknas Erdinç, Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek katıldı.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ