Rektör Şevli ‘Gül Bahçesi’ni gezdi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite kampüsü içerisinde yer alan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek yetişen güller hakkında bilgi aldı.

Van Haberleri 12.06.2021 10:33:20 0
Rektör Şevli ‘Gül Bahçesi’ni gezdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.06.2021 10:33

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite kampüsü içerisinde yer alan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek yetişen güller hakkında bilgi aldı.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, beraberindeki Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp ile birlikte üniversitenin en güzel yerlerinden biri olan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek bahçede yetişen güller hakkında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak’tan bilgi aldı.

“1600’lü yıllara ait kayıtlarda, Osmanlı saray bahçelerinde Van Gülü olarak bilinen gülümüz var”

Üniversitenin Patent Enstitüsü’nden ‘Van Gül Reçeli’ ile ilgili coğrafi işareti aldığını belirten Ocak, “Üniversitemizde gül bahçemiz var ama bunu daha da zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Güller adına çok zengin bir yerdeyiz ama çok kalmadı maalesef. Eskiden Van evlerinin çoğunda Van gülleri bulunurdu. Van Gülü, tarihi yazılı kaynaklarda da ismi geçen hatta 1600’lü yıllara ait kayıtlarda, Osmanlı saray bahçelerinde; Has Bahçe’de, Gülhane’de ‘Van Gülü’ olarak bilinen gülümüz var. Reçel, gül şurubu ve gül şerbeti yapımında daha çok ‘Gül-i Muhammedi’ ve ‘Yediveren Gül’ dediğimiz güller kullanılır. Zaten Van Gül Reçeli’ni spesifik yapan da renk, koku, rayiha ve aroma bakımından oldukça zengin olan Yediveren Gülü’nün reçel yapımında tercih edilmesidir. Aynı zamanda Gül-i Muhammedi ve Yediveren Gülü’nü karıştırarak yaptığımız bir reçel de mevcut. Coğrafi işareti, patenti de bu reçel ile aldık” dedi.

Vanlıların çok iyi bildiği gül şurubunun olduğunu aktaran Ocak, “Bu bölgede, kıtlama şekerle çay içme çok yaygın. Eskiden Vanlılar kıtlama şekeri, gül şurubuna daldırıp çayla tüketirlerdi. Gül şurubunu bu şekilde tüketmek eskilerde kalmasına rağmen hala bu kültürü devam ettiren Vanlılar var. Van güllerinden yaptığımız gül reçelinin ve gül şurubunun yanında bir de yaz aylarının vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesi olan gül şerbetimiz var” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ