Prof. Dr. Gökhan Oto: Korona virüs diş ağrılarını arttırdı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, korona virüs salgını nedeniyle karantina ve sosyal izolasyon gibi sıkıntı ve stres yaşatan süreçlerin diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönd

Van Haberleri 5.01.2022 10:00:36 0
Prof. Dr. Gökhan Oto: Korona virüs diş ağrılarını arttırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.01.2022 10:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, korona virüs salgını nedeniyle karantina ve sosyal izolasyon gibi sıkıntı ve stres yaşatan süreçlerin diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Korona virüs nedeniyle yaşanan belirsizliğin vatandaşların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden uzmanlar, bunun diş sıkmaya da neden olduğunu söylediler. Gündüz kontrol altında tutulabilen stres ve endişenin, geceleri uyku sırasında diş sıkma ve diş gıcırdatma olarak kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, “Geceleri diş hekimlerince yapılan dişler, çene ve yüz kaslarına yönelik olarak kişiye özel hazırlanan ağız içi plakları, çene kasına botoks uygulamaları ve dişlerin çiğneyici yüzeylerinin düzenlenmesi gibi tedavi yollarıyla diş kaybının önüne geçilebiliyor” dedi.

“Diş sıkan hasta oranının çok arttığını görüyoruz”

Açıklamalarında vatandaşların ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Oto, “Özellikle bu pandemi çocuktan yetişkin bireylere kadar herkeste psikolojik olarak bir tedirginlik oluşturdu. Ciddi anlamda diş sıkmaları yönüyle gelen hasta oranının çok arttığını görüyoruz. Bu durumda ilgili hocalarımızla da istişarelerde bulunuyoruz. Diş sağlığı için vatandaşların özellikle diş fırçalamaları ve diş bakımı yapmaları gerekir. Geçmişten günümüze baktığımızda, anne ve babamızın bize önerdiği en önemli şey diş fırçalamadır. Ağız içi hijyeni çok önemli. Diş çürüklüğünün ve dişe tedavi etmemenin ileride kronik bir rahatsızlığın temelinin oluşturduğu yönünde literatürler biliyoruz. Diş hekimine gelmeden önce iyi bir bakım, temizlik ve hijyen noktasında herkesin dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde implant teknolojisinin çok geliştiğini vurgulayan Oto, “Dişini kaybeden insanlar, estetik kaygılarından dolayı implant yaptırıyorlar. Alkol veya sigara kullanımı, implantın kalitesini ve ömrünü kısaltabiliyor. Yine ağız için reflü problemi olan kişilerde, asitli gıda tüketimi de implantın ömrünü kısaltabiliyor. Bu anlamda hekime gelmeden önce mutlaka temizlik ve hijyen noktasına dikkat etmemiz ve hekimin önerilerine dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

“Şeffaf plak tedavisi ile diş sıkma sorunu tarihe karışacak”

Şeffaf plak uygulaması ve benzeri tedavilerle gece diş sıkma sorunun tarihe karışacağını belirten Oto, “Şeffaf plak uygulaması, diş teline alternatif farklı bir tedavi yönteminin yanında yediğimiz gıdaların diş telinin arasına sıkışması noktasında bir takım sıkıntıları önleyen yeni bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi 8 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, bizim fakültemizde birkaç yıldır var. Gece uyurken, dişleri sıkıştırma, stres ve sıkıntılardan dolayı şeffaf plak tedavisi etkili olacaktır. Bununla ilgili farklı tedavi stratejileri de var. Kaslara uygulanan bir botoks tedavisi ve benzeri bir takım ilgili alanda ki hocalarımızın uyguladığı bir takım teknikler var. O bölgede ki kasları gevşeterek, geceleri ağzın sıkılması veya dişlerin aşırı sıkılmasına bağlı semptomları önlemek adına farklı tedavi prosedürleri uygulamaktayız” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ