Naif Süer, 'Tarım ve hayvancılığa sahip çıkılmalı'

Yeterince tarım ve hayvancılığa sahip çıkamadıklarını ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, Hayvancılıkta gelinen noktanın sebebini sadece hükümete yıkılamayacağını söyleyerek, “ Önce kedimize bakmamız gerekir” dedi.

Van Haberleri 28.02.2019 17:11:18 0
Naif Süer, 'Tarım ve hayvancılığa sahip çıkılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.02.2019 17:11

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Yeterince tarım ve hayvancılığa sahip çıkamadıklarını ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, Hayvancılıkta gelinen noktanın sebebini sadece hükümete yıkılamayacağını söyleyerek, “ Önce kedimize bakmamız gerekir” dedi.

Kanal M’de Gazeteci Baki Karaca tarafından hazırlanıp sunan ‘Sahipsiz Mikrofon’a konuk olan Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, yaklaşan seçim süreciyle birlikte Van’ın birçok sorununu yeniden gündeme getirdi. Süer, bölgenin özelikle Van’ın sorunların başında İşsizlik ve buna etken olan Tarım ve hayvancılık olduğunu aktardı.  

Bölge ekonomisinin hayvancılık ve tarım üzerinde olduğunu vurgulayan Süer, “Bizim sanayimiz yoktur tarım ve hayvancılıktan başka, bölgemiz için çok önemlidir. Bizim en önemli sorunumuzdur. 90’lara kadar Van’da kişi başına 4 tane küçükbaş düşüyordu.   Bugün ise kişi başına 2 küçükbaş döşüyor.  Buda işsizliğe sebeptir.  O gün Van’ın nüfusu 600 bin iken kişi başına dört tane küçükbaş döşüyordu. Van’ın yüzde 80’ni hayvancılıkla uğraşıyordu.  Geri kalan yüzde 20 ise oradan faydalanıyordu” diye konuştu.

EL BİRLİĞİYLE HAYVANCILIĞA SAHİP ÇIKALIM
Eskiden birçok Ortadoğu ülkesine canlı hayvan ihracatı yapan bir il olduklarını aktaran, gerek bölge insanının gerek ise devletin yanlış uygulamaları hayvancılığı bitirme noktasına getirdi söyledi. Süer, “Maalesef bugün çok büyük sıkıntılar var. Yeterince tarım ve hayvancılığa sahiplenmiyoruz. Sahiplenilmiyor.  Hayvancılığı bilinçsizce yapıyoruz.  Yem fiyatı çok yüksek, Eskiden Van-ET’imiz vardı, bizim yün ipliğimiz vardı, kundura fabrikamız vardı, süt fabrikamız vardı, yem fabrikamız vardı, bunların hepsi devletindi. Ve hayvancılığa büyük bir destekti. Bunlar bir bir kapandı ve hayvancılıkta gittikçe geriledi.  Biz 2000’li yıllara kadar Van’dan Türkiye’nin her tarafına hayvan gönderirdik, ortadoğu ülkelerine küçükbaş gönderirdik.  Van’ın Norduz konuyu meşhurdu, şimdi tükenme noktasındadır. Bugün ise dışarda kesilmiş et getiriyoruz Van’a. Gerçekten bu üzücü bir şeydir.  Bugün ise  o hayvancılıkla uğraşan kesim bugün bin liraya kahvelerde lokantalarda çalışıyor bu üzücü bir şey, hayvancılığa sahiplenmemiz lazım” dedi.

HAYVANCILIKTA ÖNCE SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMELİYİZ
Hayvancılıkta gelinen noktanın sebebini sadece hükümete yıkılmayacağını aktaran Süer, “Bunu hükümetten, belediyelerden, siyasilerden beklememek lazım kedimize bakmamız gerekir. Bugün örneğin STK’lar ne yapmışalar, bu bizim eksikliğimiz. Bunu birisine veya bir partiye yükleyemeyiz, sadece iktidara yıkmak doğru değil, bizim de eksikliklerimiz var. Hangi gün bir araya gelip eksikliklerimizi bir rapor haline getirip ilgili yerlere ilettik. Bugünden sonra hepimiz  bu işleri yapmamız lazım” diye konuştu.  

Van’ın değerlerine yeterince sahiplenemediklerini aktaran Süer, “Turizm bizim çok büyük bir eksikliğimizdir. Çok güzel bir gölümüz var ama yeterince faydalanamıyoruz. Biz Vanlılar olarak yeterince tanıtamıyoruz. Başka illere bölgelere bakıyoruz bir gölet var herkes etrafından kilitlenmiş, toplanmış” diye konuştu. 

ÇÖP DAĞLARININ SIZINTILARI YER ALTI SULARINA KARIŞIYOR 
Van’ın en büyük sorunlarından birisinin de vahşi şekilde depolanan çöp olduğunu aktaran Naif, “Buradan akan pis sular yer altı içme sularına karışıyor. Özelikle içme suyu kuyularında tahliller yapılıyor mu yapılmıyor mu bunu bilmiyorum. Arıtma tesisi de büyük bir sorundu. Şimdi temelleri atılı. Gevaş’taki çöp alanı özelikle Akdamar’a giden turistler için büyük bir sıkıntı. Oradan rüzgârla birlikte gelen koku hem turistleri rahatsız ediyor hem de tarımı etkiliyor” dedi. 

SEÇİMDEN ÖNCE VERİLEN SÖZLER TUTULSUN
Van’a talip olan adayların bu sorunları görmesi gerektiğini aktaran Süer, “Seçimden önce söyleyip seçimden sonra bırakmasınlar, bir yerden başlasınlar, söylemle değil.  Önceliklerimiz, çöp, çevreyolu, hayvancılık, sınır kapısıdır.  Hepsi bir birinden önemli sorunlardır. Ekonomik dalgalanma fırsata çevrileebilir.  Köy görünümden çıkmak gerekir.  Siyasetçilerin verdikleri sözleri yerine getirmesi gerekiyor. Getirmiyorsa vatandaş bunun hesabını sorması gerekiyor.  Adam belediye gelince ilk işi belediyedeki bütün kadroyu değiştiriyor.  Böyle olmaması gerekir, hangi partiden olursa olsun. Düşüncesine değil yaptığı işe baksınlar” diyerek beklentisini dile getirdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ