İranlı turistler bin yıllık geleneklerini Van'da yaşatıyor

Van’da nevruz tatilini geçiren İranlı turistler, bin yıllık gelenekleri olan 'Haft Sin' sofrasını kurarak yeni yıla girdi.

Van Haberleri 30.03.2017 11:41:11 0
İranlı turistler bin yıllık geleneklerini Van
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.03.2017 11:41

Konakladıkları otellerde kurulan "Haft Sin" sofrasını anlatan İranlı Tur Rehberi Mehdi Sadeghpour, nevruz geleneğinin yaklaşık bin yıllık olduğunu belirerek, “Kültürümüzde yılbaşının bereketli olması için ’Haft Sin’ sofrası kurulur. İki hafta boyunca bu sofra evin bir köşesinde kalır. Bu sofrada bulunan 7 farklı malzeme, farklı anlamlar taşımakla beraber bunları yemiyoruz. Bunlar temsili olarak duruyor” dedi.

“Haft Sin sofrası yılbaşı geleneğidir”

 

Mehdi Sadeghpour, baharın habercisi nevruzu yılbaşı olarak kutladıklarını ifade ederek, “Bizim geçmişte kalan geleneğimizde ’Haft Sin’ sofrası kurulur. ‘Haft Sin’, yedi S demektir. Burada 7 tane malzeme oluyor. Bunların her biri bir anlam taşıyor. Sebze sağlık, ayna ve su aydınlık, elma bereket, sikke para ve refahlık demektir. Sofrada Kur’an konur, o da ‘yaşamınız Kur’an ile birlikte olsun’ anlamı taşımaktadır. Sofrada bulunan her yiyecek ayrı bir anlam taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“Aile bireyleri sofranın etrafında toplanıp iyi dileklerde bulunurlar”

 

Sofrada genellikle sib (elma), sir (sarımsak), sekke (sikke para), sebze (yeşillik), somag (baharat), su içindeki kırmızı balıklar, ayna ve Kur’an bulunduğunu anlatan Sadeghpour, “Aile bireyleri yılbaşlarında bu sofranın başında toplanıp, yıl değişimini kutlarlar. Birbirlerine sağlıklı yaşam, aydınlık yıllar gibi iyi dileklerde bulunurlar. Bu şekilde yeni yıla girerler. Bu çok eski bir gelenektir. Kimi rivayetlerde Mecusilerden geldiği de söyleniyor” diye konuştu.

 

Hıristiyanlardaki çam ağacı süsleme geleneğine de benzerlik gösteren bu geleneğin Mecusiler döneminden geldiği ve zamanla kısmi değişime uğrayarak günümüze kadar devam ettiği belirtiliyor.
‘Haft Sin’ sofrası geleneği, İran başta olmak üzere nevruzu yılbaşı olarak kutlayan birçok ülkede günümüzde de devam ettirilen geleneklerdendir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ