İnci Kefaline geniş kapsamlı güvenlik önlemi

Van Gölü’nün endemik canlısı inci kefali göçüne kısa bir süre kala kaçak avlanmanın önüne geçmek için geniş güvenlik önlemleri alınıyor.

Van Haberleri 1.05.2017 10:09:45 0
İnci Kefaline geniş kapsamlı güvenlik önlemi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.05.2017 10:09

Van ve Bitlis’te 15 Nisanda başlayan av yasağı ile birlikte polis, jandarma, zabıta ve Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı ekipler sürekli denetimler yaparak kaçak avlanmanın önüne geçmeye çalışıyor.
 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, av yasağının gerçek amacına ulaşmasının vatandaşların bilinçlenmesine bağlı olduğunu belirterek, “Mücadelenin etkin olabilmesi için toplumumuzun buna destek vermesi gerekir. Bir şeyin eğer alıcısı olmazsa satıcısı da olmaz. Dolayısıyla vatandaşlarımızın inci kefalini bu hassas döneminde tüketmeyerek sahip çıkması gerekir. Son yıllarda bu noktada ciddi bir bilinç oluştuğunu fark ediyoruz. Bu da bizleri sevindiriyor. Bu sayede inşallah önümüzdeki yıllarda da kaçak avcılar balık satmak isteseler dahi bunu yapamayacaklar. Bunun için de göçün yoğun olarak yaşandığı civar mahallelerimizde çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza çeşitli eğitimler veriyoruz” dedi.
 

“İnci kefali ekonomik ve istihdam bakımından çok önemli bir değerdir”
 

İnci kefali Van için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Fevzi Altuner, “İnci Kefali ekonomik ve istihdam sağlaması bakımında çok önemli bir değerdir. Biliyorsunuz havaların ısınması ile birlikte inci kefali Van denizinden tatlı sulara göç ederek yumurtlama ihtiyacı hissediyor. Bu göçü yaparken de sürüler halinde kilometrelerce mesafeyi akıntıya ters şekilde kat ediyor. Önüne bir engel geldiğinde bir metreden daha fazla sıçrayarak yoluna devam eden balıklar yumurtlama için en uygun yeri buluncaya kadar bu seyahatine devam ediyorlar. Bu dönemde balıklar tatlı sulara yoğun bir şekilde geldiği için son derece korunaksız ve müdahaleye açıktırlar. Onun için bu endemik değerimizi korumak maksadıyla 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında bir av yasağı uygulamaktayız” şeklinde konuştu.
 

“Kaçak avlanmaya mobil ekiplerle önlem alındı”
 

Yasağın Van ve Bitlis ilinde eş zamanlı olarak başladığını aktaran Altuner, dere ve çayların Van sınırında daha fazla olduğuna işaret ederek, “İlimizde göle akan çaylar ve yumurtlama alanları olduğundan bununla alakalı çalışmalarımız daha yoğun olarak devam etmektedir. Peki, neler yapıyoruz? Bu mücadele birçok kurumun iştiraki ve bir arada hareket etmesiyle yürümektedir. Bizler Bakanlığımızdan temin ettiğimiz kaynaklarla ekiplerin araç ihtiyacını karşılıyoruz. Çünkü mobil araçların sürekli mansaplarda ve göçün yoğun olduğu çay kenarlarında avcılığı engelleyecek şekilde faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor. Burada önemli olan avlanmanın önüne geçmektir. Ancak bir şekilde kaçak avlanma gerçekleşmiş ise Bu balıkların taşınmasını engellemek maksadıyla da çeşitli denetlemeler yapılıyor. Şehir içlerinde ise satış noktalarında kontrollü denetimler yapılıyor”dedi.
 

“Polis, jandarma, zabıta ve müdürlük personeli 7/24 denetimde”
 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir 15 Nisan öncesinde av yasağı komisyon toplantısı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Burada jandarma ekipleri, emniyet müdürlüğü ekipleri, zabıta ekipleri, il müdürlüklerimiz ve ilçe müdürlüklerimize bağlı ekiplere görevler tahsis edildi. Bu kapsamda 7/24 balıkların geçiş yaptığı mansaplarda, çaylarda ve derelerde denetimler gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra sürekli olarak satış noktaları denetleniyor” dedi.
 

Demir, ayrıca Van-Bitlis, Van Patnos ve Van-Doğubayazıt karayolları güzergâhındaki karakolların da kaçak olarak avlanan balıkların piyasaya sürülmemesi için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
 

Öte yandan Erciş ilçesindeki Deliçay Balık Bendi ve Bendimahi çaylarında devriye atan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri karşılaştıkları küçük çaptaki avlanmalara müdahale ederek, gerekli yasal işlemleri uyguluyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ