Dünyanın en düşük Hepatit-C oranı Şemdinli'de tespit edildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yaptığı bir araştırmada ilginç sonuçlar elde ettiği

Van Haberleri 21.08.2017 11:17:06 0
Dünyanın en düşük Hepatit-C oranı Şemdinli
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.08.2017 11:17

Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, ilçede geçen sene yaptıkları bir araştırmaya göre; dünyanın en düşük Hepatit-C oranının olduğunu saptadıklarını, ayrıca burada aynı zamanda topraktaki ağır metallerin fazlalığından ve selanyom eksikliğinden dolayı karaciğer sirozunun bir çeşidini de tespit ettiklerini söyledi. İlçedeki araştırmasını tamamlayan Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Hakkari iline bağlı Şemdinli ilçesinin İran ve Irak’a komşu olan Türkiye’nin tek yerleşkesi olduğunu belirterek, “İlçe Doğu Anadolu coğrafyasından ayrı bir iklim sergilemektedir. Daha sıcak ve insan modeli oldukça farklı olan ilçe, ayrıca Türkiye’nin bilinmeyen yerlerinden bir tanesidir. İlçede sosyoekonomik düzey düşük olmasına rağmen geçen sene Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi olarak yaptığımız bir araştırmaya göre, burada dünyanın ve Türkiye’nin en düşük hepatit-C oranını tespit ettik. Bu oran yaklaşık olarak binde 3 civarında görülmektedir” dedi.
 

Bu yönüyle eşsiz olan ilçede temel olarak insanların temiz olmaları ve İslami değerlerine bağlı olmalarının etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dülger, bununla alakalı daha ileri araştırmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

“Karaciğer sirozunun bir çeşidini burada tespit ettik”
 

Yaptıkları araştırmaların sonunda neredeyse bu ilçeye özel denilebilecek bir karaciğer sirozunu da tespit ettiklerini anlatan Doç. Dr. Dülger, “Aynı zamanda topraktaki ağır metallerin fazlalığından ve selenyum eksikliğinden dolayı karaciğer sirozunun bir çeşidi olan ‘Idiopatik portal hipertansiyonunu’ (IPH) tespit ettik. Türkiye’de bu oran en fazla maalesef bu ilçemizde görülmektedir. Bu hastalık sonucu hastanın karaciğeri küçülmekte, dalağı büyümekte ve hasta varis kanamasından hayatını kaybedebilmektedir. Ortalama Türkiye’de bulunan 150 hastanın 100 tanesi burada bulunmaktadır. Bununla alakalı olarak da buralarda jeolojik olarak ileri araştırmalar yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
 

Bilim insanlarına seslenen Dr. Dülger, gerek hepatit-C oranının düşük olması gerekse karaciğer sirozunun bir çeşidinin burada yoğun bulunması nedeniyle buralarda sosyolojik çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizerek, tüm bilim adamlarını Şemdinli’ye davet etti.
 

Şemdinli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yusuf İlgin de, Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger ve Van YYÜ yönetimine hastanelerine ve ilçe halkına gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ