Akdamar Adası’ndaki 8’inci Ermeni ayini sona erdi

AKDAMAR ADASI'NDAKİ AYİN SONA ERDİ

Van Haberleri 6.09.2020 15:48:25 0
Akdamar Adası’ndaki 8’inci Ermeni ayini sona erdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.09.2020 15:48

Van’daki Akdamar Adası’nda bu sene sekizincisi pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen Ermeni ayini sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izin ile Akdamar Adası’nda ilki 2010 yılında yapılan ayinin sekizincisi bugün yapıldı. 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan’ın yönettiği ve 25 kişinin katıldığı ayin yaklaşık bir saat sürdü. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve Van Emniyet Müdürü Ali Karabağ’ın da izlediği ayinin ardından açıklamalarda bulunan Patrik Sahak Maşalyan, insanların özgürce ibadetlerini yapabildiği ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Gerçekten dünyada gittikçe sertleşen bir dinsel atmosfer görüyorum ve bazıları da medeniyetler çatışmasını dinler üstünden gerçekleştirmek istiyorlar. Biz ülkemizde inancımızı kiliselerimizde yaşayabiliyoruz. Evlerimizde ve okullarımızda yaşıyoruz. Bu anlamda mutluyuz. Çünkü her insan için inanç dünyası hayatın en önemli değerlerinden birisidir. İnsanlar inançları için yaşarlar. İnançları onların hayatlarına anlam verir ve gerektiğinde inançları için canlarını feda ederler. Van’ın bu güzel kilisesinde yıllık ibadetimizi yaptık. Bize bu imkanı sağlayan devlet görevlilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bize her türlü kolaylığı gösteriyorlar. Öyle ki Allah isterse gelecek yıl halkla birlikte tekrar burada pandemiden kurtulmuş olarak ibadetimizi yerine getirmeyi nasip eder bize” ifadelerini kullandı.

“Ayasofya da bir barış sembolü olabilir”

Türkiye genelinde 36 kiliseleri olduğunu belirten Maşalyan, şöyle devam etti:

“Hepsinde de ibadetlerimizi rahatlıkla yapabiliyoruz. Herhangi bir sorun yok. Zaten bu gibi şeyler sorun olsa gündeme gelir, haber olur. Elbette 82 milyonluk ülkede yaşıyoruz. Bazen münferit olaylar oluyor. Kilise duvarlarına yazı yazanlar oluyor. Geçenlerde biri kilisenin kapısındaki haçı sökmüştü. Ama onlarla ilgili gerekli önlemler derhal alınıyor. Herhangi bir tehdit olmadan her türlü güvenlik alınmış ve kiliselerimizde ibadetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Biz görüşümüzü yazılı olarak belirttik. İbadethaneler elbette ibadethane olmalı ve başka bir amaca hizmet etmesi ikincil olmalı. Ayasofya da bir barış sembolü olabilir. Biz demiştik ki aslında o kilise, cami ve müze olan bir anıt yapıdır. Dünya barışı için çok daha güzel bir resim olabilirdi, eğer orada Hıristiyanlara da bir köşe tahsis edilseydi ve onlar da ibadetlerini yapabilselerdi. Ama bizim için zaten 600 yıldır cami olmuş olan bir mabedin tekrar cami olarak kullanılmasında herhangi bir sorun görmüyoruz. Yeter ki barış olsun ve yeter ki bu barış zedelenmesin. Hepimiz umutluyuz.”

“Herhangi bir ibadet sorunumuz yok”

Korona virüs belasından da bir an önce kurtulmayı arzuladıklarını söyleyen Maşalyan, “Bugün onun için özel dua ettik. Aslında pandemi ortamında buraya gelmemiz, pandemiye tamamen teslim olmamamız gerektiğidir. Önlemimizi alalım, hayatımızı sürdürelim. İnsanlık yeterli bilgi beceriye sahiptir bu hastalığın üstesinden gelebilmek için. Biz ülkemize, cumhuriyetimize ve devletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Herhangi bir ibadet sorunumuz yok. Bir sorun olduğunda devletimiz en üst makamlarında bizi muhatap alıyor. Dileklerimizi, arzularımızı kolaylıkla iletebiliyoruz. Onun için müteşekkiriz” diye konuştu.

“Ermeni cemaatinin küçük bir grubu burada temsili olarak ayini gerçekleştirdi”

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ermeni Patrikhanesi arasında imzalanan protokol gereği her yıl eylül ayının ikinci pazarında Akdamar Kilisesi’nde ayin gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu yıl 8.’si gerçekleştirildi. Ayinin güven ve huzur içinde gerçekleştirilmesi için gerekli tüm önlemler alındı. Bugün Ermeni cemaatinin küçük bir grubu burada temsili olarak ayini gerçekleştirdi. Pandemiden dolayı cemaati seyreltmek zorundalardı. Bütün dünyaya bu ayin canlı yayın olarak yayınlandı. Tarih boyunca Anadolu medeniyeti bütün inançlara saygı duymuş. 1100 yıllık kilise Van’da hala dimdik ayakta ve hala içinde ibadetlerini özgürce icra edebiliyorlar. Anadolu medeniyeti her zaman bütün inançlara ev sahipliği yapmış ve eserlerini kendi eserleri gibi saklayıp bugüne getirmiştir. Bu ayinde görev yapan güvenlik görevlilerimize, belediye personellerine teşekkür ederim, inşallah gelecek yıl 9. ayinde yine bir araya geliriz” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Vali Bilmez ve Ermeni heyet adadan ayrıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ