Ağrı Dağı’na tırmanan Vanlı dağcılar tipi ve fırtınaya yakalandı

Vadi Doğa Sporları Kulübü Üyeleri, “van Gölü Kirlenmesin, Temiz Kalsın” Sloganıyla 5 İl 25 Zirve Etkinliği Kapsamında Çiktiklari Ağrı Dağı’nda Tipi Ve Fırtınaya Yakalandı

Van Haberleri 26.08.2019 17:22:25 0
Ağrı Dağı’na tırmanan Vanlı dağcılar tipi ve fırtınaya yakalandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.08.2019 17:22

Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, “Van Gölü kirlenmesin, temiz kalsın” bilinciyle 5 il 25 zirve etkinliği kapsamında çıktıkları Ağrı Dağı’nda tipi ve fırtınaya yakalandı. Vanlı dağcılar, Ağrı Dağı’ndan inişe geçtikleri sırada gruptan kopan ve kaybolan İranlı dağcıyı kurtardı.

Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, “Van Gölü kirlenmesin, temiz kalsın” bilinciyle 5 il 25 zirve etkinliği kapsamında 9 kişilik bir ekiple Ağrı Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi. Dönüş sırasında tipi ve fırtınaya yakalanan dağcılar, zirvede 3 saat mahsur kaldı. Ağrı Dağı’ndan inişe geçtikleri sırada gruptan kopan ve kaybolan İranlı dağcıyı kurtardılar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, “Van Gölü koruma kanunu mutlaka olmalı bilinciyle yola çıktığımız 5 ilde 25 zirve kapsamında yer alan 13. zirvemiz Türkiye’nin çatısı ve en yüksek dağı olan Ağrı Dağı zirvesine çıkarak bir kez daha bu mesajımızı verdik. Van Gölü Allah’tan bize en güzel armağan, atalarımızdan bize en güzel miras ve çocuklarınızın bizdeki emanetidir. Van Gölü’ne hep beraber sahip çıkmalıyız. Van Gölü’nü kirletenler birinci sırada atıklarını arıtmadan göle bırakanlar belediyeler, kamu kuruluşlarıdır. İkincisi pikniğe giden çöpünü geri getiremeyen tembel vatandaşlar. Lütfen Van Gölü hep beraber koruyalım” dedi.

“Ağırı soğuk ve tipi GPS ve telefonlarımızı dondurdu”

Üç günlük Ağrı Dağı zirve yolculuğunda iki kamp yapıp 13 saat zirve tırmanışı yaptıklarını ifade eden Demez, “Zirve yaptığımız sabahın erken saatlerinde hava çok sisliydi. Zirveye vardığımızda çok sert bir rüzgar, tipi ve kar yağışı başladı. Göz gözü göremeyecek durumdaydı. Flamalarımızı açarak bir iki fotoğraf çektikten sonra inişe geçtik. Aşırı soğuktan dolayı GPS ve telefonlarımız dondu ve devre dışı kaldı. Uzun bir süre zirvede kalmak zorunda kaldık. 3 saat boyunca zirvede kaldık ve cihazlarımızı elbisemizin içinde ısıtarak tekrar devreye soktuk. Bu da bize 2-2,5 saate mal oldu. Zor anlar yaşadık. Çünkü gerçekten Ağrı Dağı zirvesinde tipiye, kara, fırtınaya yakalanmak çok zor” dedi.

“Grubundan ayrılarak kaybolan İranlı dağcıyı kurtardık”

İnişe geçtikleri sıra gurubundan ayrılan İranlı dağcıyı bulduklarını ifade eden Demez, “İranlı dağcıyı beraberimizde kamp alanına kadar indirdik. Eğer bulunmamış olsaydı kurtulma şansı asla olmazdı. Çünkü Ağrı Dağı’nın şakası yok. Daha doğrusu doğaya kural konulmaz. Ancak insanoğlu doğanın kurallarına uymak zorunda. Doğaya kural koymaya kalktığı an bedel öder. Biz bu bilinçle doğaya çıkıyoruz, doğaya kural koymadan tamamıyla doğanın kuralına uyarak hareket etmeye çalışıyoruz” dedi.

Zor bir tırmanış olduğunu ifade eden Demez, “Zor bir tırmanış oldu. Ama çok meşakkatli de olsa mutluyduk. Vereceğimiz mesaj çok önemliydi. Çünkü Türkiye’nin en yüksek dağı, çatısı durumunda olan Ağrı Dağı’nda Van Gölü kirlenmesin temiz kalsın bir ile yola çıktığımız bu mesajı halka vermek bu bilinçle hareket etmek gerçekten çok güzel. Vadi Doğa Spor Kulübü olarak 9 kişilik bir ekiple yola çıktık. Ekibimiz çok sağlamdır tecrübelidir. Bilgi birikime sahip. Şayet bilgi birikime sahip olmamış olan bir ekip olsaydı Ağrı Dağın zirvesinde saatte 50-60 kilometre hızla esen ve buzdan bir parça olarak insan vücudunu jilet gibi kesen ve kapkaranlık, göz gözü görmeyecek bir alanda kurtulma şansımız gerçekten yoktu. Ekibimiz başarılıydı ve sağ salim kampa döndük. Çok şükür güzel bir mesaj oldu diye düşünüyoruz. Ekibini canı gönül den kutluyorum” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ