21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (van Yyü) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “denizlerde Avcılığın Bu Hızla Devam Etmesi Durumunda 2050 Yılına Kadar Dünya Balık Stoklarının Yüzde 90’lık Bölümünün Aşırı

Van Haberleri 21.11.2019 14:09:46 0
21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.11.2019 14:09

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Denizlerde avcılığın bu hızla devam etmesi durumunda 2050 yılına kadar dünya balık stoklarının yüzde 90’lık bölümünün aşırı avcılığa bağlı olarak tamamen yok olacağı görülmektedir” dedi.

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İnsanoğlu eline geçirmiş olduğu teknolojik imkanlar sayesinde doğal kaynaklar üzerinde büyük bir hakimiyet kurduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Bu hakimiyet ile insanoğlu para hırsı ile hareket etmekte ve doğal kaynakların sonsuz olduğuna inanmaktadır. Bu durumdan şüphesiz en olumsuz etkilenen kaynakların başında dünyada ve ülkemizdeki balık stokları gelmektedir. Eldeki rakamlar balık stoklarımızın her geçen yıl biraz daha azaldığını göstermektedir. İleriye yönelik tahminleri baktığımızda denizlerde avcılığın bu hızla devam etmesi durumunda 2050 yılına kadar dünya balık stoklarının yüzde 90’lık bölümünün aşırı avcılığa bağlı olarak tamamen yok olacağı görülmektedir. Bu tablo içerisinde bulunduğumuz ‘21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’nde balık stoklarının iyi yönetilemediğini bariz bir şekilde göstermektedir. Bu nokta Van Gölü inci kefali balıkçılık yönetimi dünyaya örnek olacak bir konumdadır. Bir balık düşünün ki 2000’li yıllarda yok olma noktasında gelmişken Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından başlatılan koruma çalışmaları ve hazırlanan yönetim planı ile yok olmaktan kurtularak bu gün bölgemizdeki 15 bin insanın geçim kaynağı haline geliyor. Bu başarı ile beraber, inci kefali bölgenin bir markası haline gelerek her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti bölgeye çekerek eko-turizmin temel dinamiğini oluşturuyor. Dünya’da bunun ikinci bir örneğini görmeniz çok zordur. Bu açıdan inci kefalinin başarı öyküsü ve uygulanmakta olan Balıkçılık Yönetimi dünyaya örnek olacak konumdadır” dedi.

“2010 yılında iç sularımızdan 40 bin ton balık avcılığı olmasına karşın, aradan geçen 8 yılda, bu rakam 2018 yılında 30 bin tona gerilemiştir”

Balık stoklarının aşırı avlanması ve iklim değişikliğine bağlı olarak ülkede avcılık yolu ile elde edilen balık miktarının her yıl azaldığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “2010 yılında iç sularımızdan 40 bin ton balık avcılığı olmasına karşın, aradan geçen 8 yılda, bu rakam 2018 yılında 30 bin tona gerilemiştir. Rakamlar bizlere balık stoklarının hızla azaldığını göstermektedir. Bu noktada Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından Van Gölü’nde başlatılan çalışma bütün balık stokları için örnek alınmalı. Şunu iyi bilmeliyiz ki balık stokları bizlerin gelecek nesillerden emanet aldığımız zenginliklerimizdir. Bu stokları korumazsak sucul ekosistemlerin ruhu olan balık stoklarımızı kaybederiz. Bu nedenle balık stoklarımızın değerini sadece ‘21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’nde değil her gün hatırlamamız gerekmektedir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ