VASKİ’den ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ müjdesi

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Van Gölü’nün yıllardır atık sular nedeniyle maruz kaldığı kirlilik sorununu gidermek amacıyla 3 yıl önce yapımına başlanan ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni

Van Büyükşehir 21.04.2021 14:08:28 0
VASKİ’den ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ müjdesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.04.2021 14:08

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Van Gölü’nün yıllardır atık sular nedeniyle maruz kaldığı kirlilik sorununu gidermek amacıyla 3 yıl önce yapımına başlanan ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin bittiği müjdesini verdi.

Van Büyükşehir Belediyesinin, Van Gölü’nün yıllardır atık sular nedeniyle maruz kaldığı kirlilik sorununu gidermek amacıyla 3 yıl önce yapımına başladığı "İleri Biyolojik Arıtma Tesisi" tamamlandı. Tesiste ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, gazetecilere açıklamada bulundu. 2018 yılından ihalesi yapılan ve yaklaşık 177 milyon TL’lik bir bedelle bitirilen arıtma tesisinin; 700 bin merkez nüfusunu kaldıracak kapasitede olduğunu ifade ederek, “İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz 2026 yılına kadar birinci etap olarak kapasitesi yeterli olup 2046 yılında ikinci etapla beraber 1 milyon 50 bin merkez nüfusa yetecek bir tesis olacak” dedi.

“Tesisimizin bitme tarihi çok sembolik bir tarihe denk geldi”

Van Gölü’nün git gide kirlendiğine dikkat çeken Kaplan, “Atık su arıtma tesisimizin bitme tarihi çok sembolik bir tarihe denk geldi. Hem Van Gölü Sempozyumunun yapıldığı hem Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin sahiplendiği ve birlikte yürüttüğümüz Van Gölü Koruma Eylem Planı projesi hem de NASA’nın fotoğraf yarışmasında Van Gölü’nün birinci seçilmesiyle beraber bütün sivil toplum örgütleri, basın, Van halkı ve hatta Türkiye halkı ile birlikte Van Gölü’ne dikkat çektiğimiz bir noktada, atık su arıtma tesisimizin bitiğinin müjdesini vermek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Nisan ayı içinde yeni tesisimize su alacağız”

Şu anda atık su artıma tesisinde, temiz su ile su testlerinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kaplan, “Nisan ayı içinde eski tesisimizi kapatarak yeni tesisimize su alacağız. Şu anda yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ileriki süreçte burada bir ağaçlandırma çalışması yapılacak olup mayıs veya haziran itibariyle açılışımızı programlıyoruz” diye konuştu.

“Van ve Van Gölü eski haline dönüşecek”

Eski arıtma tesisinin 2008 yılından beri kapasitesini doldurduğunu ve yeterli arıtma yapamadığına vurgu yapan Kaplan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaptığımız ölçümlerle şu anda şehrin kanalizasyonun yüzde 25’ini arıtabilmekteyiz. Bu da uzun yıllardır sahipsiz bırakılan bir arıtma sistemi ile gölün tabanının çamur dolmasına sebep oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın 2018 yıllında Van ziyaretlerinde ‘Göl dip çamur temizliğini de bakanlık olarak biz üstlenelim’ talimatları çerçevesinde, 15 gün önce bakanlıktan bir heyet Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan başkanlığında, valimizle beraber burada bir toplantı gerçekleştirdi. Biz bu tesisi bitirip devir aldıktan sonra da gölün dip çamur temizliği konusunda bakanlık tarafından çalışmalara başlanılacak. İnşallah temennim odur ki, kısa bir süre içinde Van ve Van Gölü eski haline dönüşecek. İskele’de, üniversite kampüsünde veya Tuşba Belediyesinin yaptığı sahil parklarında tekrar göle girebileceğimiz bir ortamın oluşmasını hayal ediyorum. Bunun da çok uzak olduğunu zannetmiyorum.”

Tesisin 177 milyon TL bedelle tamamlandığını yineleyen Kaplan, “Şu anda son hak edişimizi yapıp, geçici kabulü yapacağımız seviyedeyiz. Finansmanımızın tamamı kredi olup İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Cumhurbaşkanımızın destekleriyle alındı. 2018 yılında 20 milyon TL, 2019 yılında 25 milyon TL ve 2020 yılında da 132 milyon TL gibi bir finansmanımız var. Van’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasın diliyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ