Van Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İRAN’DA MEYDANA GELEN VE BAŞKALE İLE SARAY İLÇELERİNİ ETKİLEYEN DEPREMİN ARDINDAN YAPMIŞ OLDUĞU ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYOR

Van Büyükşehir 14.03.2020 10:58:51 0
Van Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.03.2020 10:58

Van Büyükşehir Belediyesi, İran’da meydana gelen ve Başkale ile Saray ilçelerini etkileyen depremin ardından yapmış olduğu çalışmaları sürdürüyor.

Merkez üssü İran’ın Hoy kenti olan Başkale ve Saray ilçelerinde de can ve mal kaybına yol açan 5.9 büyüklüğündeki depremin ilk anından itibaren sahada çalışmalarını yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor. Bölgeye giden ekipler ilk etapta AFAD tarafından gönderilen 4 bin 158 çadırı Başkale ve Saray İlçelerindeki 25 mahalleye kurdu. Büyükşehir Belediyesi de vefat eden 10 vatandaş için taziye çadırları kurarken, konteyner kentlerin kurulması içinde çalışmalara başlandı.

“Günlük 5 bin kişiye yemek

Depremin ilk gününden itibaren tüm birimleriyle alanda olan Van Büyükşehir Belediyesi depremzedelere ilk günlerde 5 bin kişilik sıcak yemek ikramında bulundu. Alanda çalışan görevli ve gönüllülere de kumanya dağıttı. İtfaiye ekipleri de 7/24 alanda oluşacak yangın ve afetlere karşı hazır bulunurken, 112 Sağlık ve UMKE ekipleri de vatandaşlara sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor.

“Telef olan hayvanlar toplandı”

Başkale ve Saray ilçesine bağlı mahallelerde 233 ahır yıkılırken, yaklaşık 2 bin hayvan telef oldu. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, enkaz altında kalarak telef olan hayvanların insan sağlığını tehdit etmemesi için çalışma başlattı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri telef olan hayvanları bulundukları yerden kamyonlara yükleyerek mahalle dışında kazılan çukurlara kireçleyerek gömdü.

“Enkazlar kaldırılıyor”

Depremde hasar gören ahırlar ve telef olan hayvanlar insan sağlığı için biran önce kaldırılırken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mahallelerde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmaların ardından yıkılan ve ağır hasar görmüş evler Büyükşehir Belediyesine ait 15 iş makinesi 25 kamyon ve yüz personelle yıkılmaya başlandı. Toplanan molozlar ise mahalle dışına çıkarılıyor. Bölgedeki vatandaşların geçim kaynağını oluşturulan hayvancılık içinde önlemler alan Van Valiliği ve Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri hayvan sayısına göre depremzedelere çadır ahırlar desteğinde bulundu. Kış şartlarına uygun tasarlanan çadırlar depremzedelerin göstermiş olduğu alanlara kurulurken özelikle yavrulama döneminde olan ve yeni doğmuş kuzularda güvene alındı. Mahallelilere ayrıca hayvancılık destekleri de veriliyor.

“VASKİ çalışmaları depremzedeyi tatlı suya kavuşturdu”

Kanalizasyon, içme suyu hatlarında oluşan sıkıntılarda depremin hemen ardından bölgeye giden Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) ekipleri tarafından giderildi. İlk etapta bölgeye tankerlerle su taşıyarak AFAD tarafından bölgeye gönderilen seyyar tuvaletler kuruldu. Yapılan tespitlerin ardından da metrelerce boru kullanarak çadır kentin bulunduğu alana 3 çeşme ile birlikte yine AFAD tarafından gönderilen 3 tuvalet, 2 banyo kurulumu yapıldı. Çeşmeler için su depoları oluşturulurken, sağlıklı su kullanımı içinde klorlama cihazı yerleştirdi. Çalışmalar sonrasında Özpınar, Gelenler, Güvendik, Kaşkol ve Böğrüpek mahallelerindeki su ve kanalizasyon sıkıntılarının tamamı giderildi.

“Devletimiz ilk günden bu yana bizimle”

Özpınar Mahallesinde yaşayan 55 yaşındaki Emin Tosun, “Maddi durumu kötü olan bir köyüz. Allah devletimizden milletimizden razı olsun. Depremin ilk gününden bu yana devletimiz tüm imkânlarıyla burada. Sabah, öğle ve akşamları bize sıcak yemek veriliyor. Askerimiz, belediyemiz tüm milletimiz bizimle. Allah herkesten razı olsun” dedi.

Köydeki hasarlı yapılar kaldırılıp enkaz kaldırma çalışmalarına da başlandığını belirten Özpınar Mahallesi Muhtarı Cezmi Aslan “Devletimiz tüm imkânlarıyla depremin ilk gününden bu yana yanımızda. Her sıkıntımıza çok hızlı cevap verdiler. Mahallelilere 3 öğün yemek veriliyor. Hasarlı yapılar yıkılırken enkazlar kaldırılıyor. Hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. İnşallah konteynerlerde kurulunca çok daha rahat edeceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ