Vali Çiftçi; “Afet odaklı yapılaşma çalışmaları çok büyük önem arz etmektedir”

Vali Çiftçi; “Afet odaklı yapılaşma çalışmaları çok büyük önem arz etmektedir”

Genel 6.02.2024 10:47:55 0
Vali Çiftçi; “Afet odaklı yapılaşma çalışmaları çok büyük önem arz etmektedir”
Tarih: 06.02.2024 10:47 Güncelleme: 06.02.2024 10:47
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli olmak üzere sırasıyla 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremi dokuz saat arayla yaşandığını anlatan Vali Çiftçi, “Etki alanı çok geniş olan ve ülkemizi derinden sarsan asrın felaketinin yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yâd eder, bir daha böyle büyük felaketlerin yaşanmamasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederim” dedi.
Üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen 6 Şubat tarihli depremlerin her bir vatandaşın üzerindeki tesiri ve yüreğindeki acısının hâlâ tazeliğini koruduğunu kaydeden Vali Çiftçi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Depremlerin ardında bıraktığı acıklı hikâyeler, devletimizin ve milletimizin el ele vermesi suretiyle birer birer geride kalmış, depremzede vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları problemler devletimizin iradesiyle giderek azaltılmıştır.
Asrın felâketi, 11 ilde 120 bin kilometrekare alanda yaklaşık 14 milyon kişiyi etkilemiş; 53 bin 537 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve 100 binden fazla vatandaşımızın da yaralanmasına sebep olmuş; depremler neticesinde son dönemlerde yaşadığımız en çetin imtihandan da şükürler olsun ki, devlet ve millet olarak alnımızın akıyla çıkmayı başarmış bulunuyoruz.
Ülke olarak AFAD’ın koordinasyonunda bütün kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yurt içi ve yurt dışından gelen arama ve kurtarma ekipleri ve gönüllüler ile birlikte yarım milyondan fazla insanın deprem bölgesinde vazife üstlenmesiyle cansiperane bir mücadele yürütülmüştür. Devletimizin tüm imkânlarını seferber etmesi ile depremden etkilenen vatandaşlarımız için diriltici imkânlar sunulmuştur.
Nitekim bizim kültürümüzde komşusu açken tok yatmak tasvip edilen bir durum değildir. Bu inançla tüm Türkiye’nin tek yürek olması suretiyle milletimiz, vatanın her köşesinden deprem bölgesine uzanan muazzam bir dayanışma ve yardımlaşma köprüsü ile tüm dünya medeniyetlerine örnek olacak bir tutum sergilemiştir.
Coğrafya bir bakıma üzerinde yaşayanların kaderlerini tayin eden ve onları şekillendiren unsurları da içinde barındırmaktadır. Bu açıdan ülkemizin deprem kuşağında bulunduğunu aklımızdan çıkarmamalı, afetlere hazır ve tedbirli olmalıyız. Bu anlamda afetlere yönelik hazırlık çalışmaları, afet eğitimleri, afet odaklı yapılaşma çalışmaları çok büyük önem arz etmektedir.
“Deprem değil, bina öldürür.” anlayışıyla bölgelerimizin kültürüne uygun; özgün mimaride, az katlı, sağlam binalar inşa edilmesinin gerekliliğini idrak etmemizin yanı sıra 6 Şubat depremleri bize ahlâklı, helâl-haram ölçülerine özenle riâyet eden, mesleğinde ehil kişiler yetiştirmenin gereğini de ortaya koymuştur. Tarihî eserleriyle ünü çağları aşmış Mimar Sinan’ın “Ya herkesin yaptığını en iyi yap ya da hiç kimsenin yapmadığını yap.” düsturuyla hareket ettiğimiz takdirde depremlerden korunmanın ilk adımını atmış olacağımıza inanıyorum.
Faruk Nafiz Çamlıbel’in kaleme aldığı “Zelzele” şiirinin “Daha dün gerçek olan bu cennet şimdi düştür / Yeryüzünden bir gece yer altına göçmüştür!” dizeleriyle 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve milletimize başsağlığı diliyor; deprem bölgesine hiçbir çıkar gözetmeksizin yardıma koşan gönüllülerden ve emeği geçenlerden Allah razı olsun diyorum. Rabbim milletimize böyle bir acıyı tekrar yaşatmasın.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ