Uzman Psikolog Yılmaz: “Akran zorbalığına maruz kalmış bir çocuğun, yeniden aynı okula gitmesi çocukta bir kaygı oluşturuyor’’

Uzman Psikolog Yılmaz: “Akran zorbalığına maruz kalmış bir çocuğun, yeniden aynı okula gitmesi çocukta bir kaygı oluşturuyor’’

Sağlık 9.09.2023 11:19:27 0
Uzman Psikolog Yılmaz: “Akran zorbalığına maruz kalmış bir çocuğun, yeniden aynı okula gitmesi çocukta bir kaygı oluşturuyor’’
Tarih: 09.09.2023 11:19 Güncelleme: 09.09.2023 11:19
Çocukların okula dönüş ve okula yeni başlama konusunda yoğun stres ve kaygı yaşayabileceklerini ifade eden psikolog Çağla Gül Yılmaz, okula yeni başlayan bir öğrencinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi vererek akran zorbalığına dikkat çekti.
Yeni eğitim öğretim yılına az bir zaman kala uzmanlardan uyarı ve tavsiyeler geldi. Çocukların okula uyum sürecini hızlandırmak ve kaygıya kapılmalarını önlemek amacıyla ailelere önerilerde bulunan psikolog Çağla Gül Yılmaz, ayrıca akran zorbalığına maruz kalmış bir çocuğun, yeniden aynı okula gitmesi ve bu okulda devam etmesi çocukta bir kaygı meydana getirebildiğini gözlemlediklerini kaydetti. Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte öğrencilerde çeşitli kaygılar gözlemlediklerini belirten Çağla Gül Yılmaz, “Her yaş grubunun yaşadığı kaygı, bir diğerinden farklı olarak önümüze çıkıyor. Okula yeni başlayan bir öğrencinin çoğunlukla yaşadığı sorunlar, okul adaptasyon problemi, öğretmenle kaynaşma ve onun otoritesini kabul etme, eğitim hayatını tanıma ve öğrenme olurken, daha büyük yaşlardaki öğrencilerin kaygıları çoğunlukla yaşadığı geçmiş kötü deneyimlerle gözlemleniyor. Akran zorbalığı, çalışmakta zorlanma eğitim hayatına yeniden adapte olma ve özellikle lise çağındaki ve orta son sınıftaki öğrencilerin sınav hazırlık dönemine artık başlamış olmaları şeklinde kendisini gösteriyor” dedi.
Ebeveyn ve öğretmenlere önerilerde bulunan Yılmaz, “ Önemli olan çocuğun ihtiyacını ve problemini bilip, o anlamda doğru yaklaşmak. Okula yeni başlayan öğrenciler çoğunlukla anne babadan ayrılmak istemediği için okula gitmek istemiyorlar. Burada bunun bir ayrılık olmadığını, çocuğun yanında olduklarını, o güveni tam anlamıyla vermeleri gerekiyor. Çocuğun okula adaptasyonunu sağlamak için programa, alışverişe çocuğu dahil etmek ve gerekirse birkaç günü çocukla birlikte okulda geçirmek önem arz etmektedir. Daha büyük yaştaki çocukların problemleri ise geçmişe dayalı olduğu için gözlem yoluyla anlamak ve sorunlarını çözmek gerekiyor” diye konuştu.
Akran zorbalığına dikkat çeken Yılmaz, “ Akran zorbalığına maruz kalmış bir çocuğun, yeniden aynı okula gitmesi ve bu okulda devam etmesi çocukta bir kaygı meydana getiriyor. Tekrar eleştiril miyim, hor görülür müyüm, öğretmenim veya tepki gösterilir mi ve kabul edilir miyim gibi bazı cevap bulamadığı ve çözemediği süreçlerden oluşuyor. Bir grup öğrencimizden de tanılanmamış, adı konulmamış rahatsızlıklar sebep olmakta. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme zorluğu, özgür öğrenme bozukluğu yaşayan çocuklar, akademik performansı düşük olduğu için okul hayatını reddetmekte” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ