Uluslararası spor bilimleri kongresi Erzurum’da yapılıyor

Uluslararası spor bilimleri kongresi Erzurum’da yapılıyor

Genel 3.12.2025 09:38:22 0
Uluslararası spor bilimleri kongresi Erzurum’da yapılıyor
Tarih: 03.12.2025 09:38 Güncelleme: 03.12.2025 09:38
Uluslararası Spor Bilimleri Kongresinin 23.üncüsü, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde yoğun bir katılımla başladı.
Spor bilimleri alanında Türkiye’nin en köklü ve en geniş kapsamlı akademik organizasyonları arasında yer alan kongre; yurt içi ve yurt dışından alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları, spor yöneticilerini ve öğrencileri bir araya getirdi.
Kongrenin açılış programına; Atatürk Üniversitesi Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Bülent Çakmak, Bayburt Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Türkiye-Kırgızistan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmet Altıntaş ile Spor Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Soyer’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, spor uzmanı ve öğrenci katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmalarda spor bilimlerinin gelişimi, akademik iş birliklerinin önemi ve bilimsel üretimin spora sunduğu katkılar vurgulandı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu: "Erzurum’u dört mevsim sporun merkezi hâline getiriyoruz"
Açılışta konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, spor bilimlerinin artık yalnızca fiziksel performansla sınırlı olmayan, ileri teknoloji, nörobilim, biyomekanik ve veri analizine dayalı çok disiplinli bir yapıya kavuştuğunu belirterek üniversitenin bu alandaki güçlü konumuna dikkat çekti.
Rektör Hacımüftüoğlu, Spor Bilimleri Fakültesi ile birlikte Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin, Türkiye’nin en gelişmiş sporcu performans laboratuvarlarını bünyesinde barındırdığını vurguladı. Hareket analizi, egzersiz fizyolojisi, atletik performans ve nöropsikoloji laboratuvarlarında sporcuların en ince detayına kadar değerlendirilerek bilimsel veriler ışığında yönlendirildiğini ifade eden Hacımüftüoğlu, merkezin hem sporculara hem de akademik araştırmalara üst düzey katkı sunduğunu söyledi.

Erzurum’un dört mevsim spor potansiyeli vurgulandı
Konuşmasında Erzurum’un yalnız kış sporlarıyla değil, yaz sporları için de benzersiz bir coğrafi avantaja sahip olduğuna dikkat çeken Hacımüftüoğlu, şehrin 2000 metreyi aşan rakımı, temiz havası ve geniş antrenman alanlarıyla özellikle dayanıklılık sporlarında büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi: "Yüksek irtifa spor araştırmaları merkezimizi hayata geçirmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Erzurum’un sunduğu rakım avantajı; atletizmden bisiklete, futboldan bireysel dayanıklılık sporlarına kadar pek çok branş için değerli bir fırsat. Bu sebeple Erzurum’u dört mevsim sporun merkezi hâline getirmeyi amaçlıyoruz."

"Palandöken uluslararası bir marka"
Hacımüftüoğlu, Palandöken’in dünya çapında bir kayak merkezi olduğunu hatırlatarak, şehrin uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma kapasitesine dikkat çekti: "Palandöken, dünyanın sayılı kayak merkezleri arasındadır. Modern tesisleri, nitelikli pistleri ve uluslararası yarışmalarda kendini defalarca kanıtlamış yapısıyla kış sporlarında tartışmasız bir markadır. Üniversite olarak bu potansiyeli bilimsel çalışmalarımız, sporcu analizlerimiz ve uluslararası iş birliklerimizle desteklemeye devam ediyoruz."

Bilimsel paylaşımlar spor bilimlerine değer katıyor
Kongre Başkanı ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile programdaki diğer konuşmacılar, spor bilimlerinin disiplinler arası niteliğine ve uluslararası akademik dayanışmanın gerekliliğine dikkat çekti. Kongrede sunulacak bildirilerin, yeni araştırma alanlarına zemin oluşturacağı belirtildi.
Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi; spor bilimlerinde güncel yaklaşımların tartışıldığı, yeni araştırmaların tanıtıldığı ve uluslararası iş birliklerinin geliştirildiği kapsamlı bir akademik platform olarak büyük ilgi gördü. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, kongrenin düzenlenmesine katkı sunan tüm kurum ve akademisyenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Program, plaket takdiminin ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ