Uluslararası bilim insanları, Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde araştırma yapmak üzere bir araya geldi

Uluslararası bilim insanları, Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde araştırma yapmak üzere bir araya geldi

Genel 12.07.2023 15:57:42 0
Uluslararası bilim insanları, Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde araştırma yapmak üzere bir araya geldi
Tarih: 12.07.2023 15:57 Güncelleme: 12.07.2023 15:57
ABD, İngiltere ve Rusya’dan bilim insanları; Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde, Türk bilim insanlarıyla birlikte 45 gün sürecek ortak araştırmalar gerçekleştirecek.
“TÜBİTAK-BİDEB 2221 Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı” ve Atatürk Üniversitesi tarafından desteklenen “Biyoçeşitlilik, Taksonomi, Müze-Sergi Uygulamaları ve Prototip Araştırmalar” başlıklı proje kapsamında taksonomik kapasite artırımı için ABD, İngiltere ve Rusya’dan Atatürk Üniversitesine gelen 5 bilim insanı Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde araştırma yapacak.
Bilim Müzesindeki Çalışmalar 45 Gün Sürecek
ABD’nin Smithsonian Enstitisü Ulusal Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Alexander Konstantinov, İngiltere Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Sci. Chris Lyal, Rusya Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsünden Dr. Sci. Boris Korotyaev ve Dr. Sci. Mark Volkovich ile Botanik Enstitüsünden Prof. Dr. Vladimir Dorofeev; ortak projeler kapsamında Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi proje yürütücüsü Prof. Dr. Levent Gültekin ve proje ekibinden Doç. Dr. Neslihan Gültekin ile birlikte 45 gün süreyle biyoçeşitlilik üzerinde doğa incelemeleri ve taksonomik araştırmalar yürütecekler.
Bu bağlamda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı ziyaret eden konuk bilim insanları gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsettiler. Burada bulundukları süre içerisinde gerek doğa araştırmaları gerekse koleksiyon incelemeleri sonucunda dünya literatürü için bir seri yeni tür ve cinsin varlığına karar verdiklerini belirten taksonomist bilim insanları, Kars’ın Kağızman ilçesi Aras Vadisinde, Atraphaxis bitkisinde iki yeni tür keşfettiklerini belirttiler.
Yeni Türün İsmi ‘Larinus atauni’ Olacak
Yöre isimlerini taşıyacak olan bu yeni türler en kısa sürede bilime tanıtılacak, tip materyaller ise Biyoçeşitlilik Bilim Müzesinde yerini alacak. Bir müzenin tanınırlığının sahip olduğu koleksiyon sayısı ve tip materyallerle ölçüldüğünü belirten bilim insanları, Prof. Dr. Levent Gültekin’in yeni bir türü üniversitenin adına atfen Larinus atauni Gültekin olarak isimlendirdiğine dikkat çektiler. Türkiye’nin tür zenginliği açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu belirten bilim insanları, türlerin keşfi, tanılanması ve biyoçeşitliliğin koruması için topluma bilgi aktarılması açısından Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi kurulmasının çok gerekli ve doğru bir adım olduğunu söylediler. Konuk bilim insanları, Rektör Prof. Dr. Çomaklı’ya müze projesine sağladığı önemli desteklerden dolayı ayrıca teşekkür ettiler.
Rektör Çomaklı: “Hayalimizi Gerçeğe Dönüştürdük”
Ziyaretleri için konuklarına teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise dünyanın çeşitli bilim merkezlerinden Atatürk Üniversitesine araştırmacı olarak gelen bilim insanlarına kapılarının daima açık olduğunu ifade ederek, bilimsel ve akademik camiaya katkı sunacak her türlü çalışmaya gereken desteğin verildiğini aktardı. En büyük hayallerinden birinin Atatürk Üniversitesine Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi kazandırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Çomaklı, topluma hizmet noktasında bu hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ