Türkiye, Suriye'deki yeni yönetimle birlikte bölgede bambaşka bir hava esiyor. Ankara'nın artan hakimiyeti ve terörle mücadeledeki kararlılığı, bölgedeki dengeleri değiştiriyor. Bu gelişmelerin gölgesinde, PKK/YPG elebaşı Mazlum Kobani'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik şaşırtan bir çağrı geldi.
İki Buçuk Aylık Ateşkes ve Doğrudan İletişim Kanalları
Kobani, Erbil merkezli Shams TV'ye yaptığı açıklamada, Türkiye ile iki buçuk aydır devam eden ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşmesini umduklarını belirtti. "Türkiye ile doğrudan ilişkilerimiz ve doğrudan kanallarımız var, aynı zamanda arabulucular da mevcut." diyen Kobani, bu ilişkilerin gelişmesini temenni ettiğini vurguladı.
Güvenlik Dosyaları ve SDG'nin Entegrasyonu
Kobani, Türkiye'nin çözümünü istediği güvenlik dosyaları üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Sınır hatları, temas hatları ve SDG'nin Suriye ordusuyla bütünleşmesi gibi konuların Ankara'nın öncelikli gündem maddeleri olduğunu belirtti.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Görüşmeye Hazırım”
PKK elebaşının açıklamalarıyla en dikkat çekici kısmı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtmesi oldu. "Şu anda böyle bir plan yok, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmemde hiçbir sakınca görmüyorum." diyen Kobani, "Şu an bir çatışma durumu yok, Türkiye ile savaş halinde değiliz. Gelecekte ilişkilerin gelişme ihtimali var ve biz buna hazırız." ifadelerini kullandı.
PKK'nın Fesih Kararı: Çözüm Sürecinin Bir Ürünü
Kobani, PKK'nın fesih kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu onların özel kararıdır, yani PKK’nın kendi kararı. PKK’nın geri çekilme kararının bu bölge üzerinde etkileri oldu ve bana göre şu anda Türkiye ile olan ateşkesimiz, bu çözüm sürecinin bir ürünüdür." dedi.
Bu açıklamalar, Türkiye'nin bölgedeki terörle mücadele stratejisinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrıya nasıl bir yanıt vereceği, önümüzdeki günlerde belirleyici olacak.