Teleskop aynasının kurulumuna başlandı

Teleskop aynasının kurulumuna başlandı

Genel 31.10.2022 17:16:08 0
Teleskop aynasının kurulumuna başlandı
Tarih: 31.10.2022 17:16 Güncelleme: 31.10.2022 17:16
Ülkemizin vizyon projeleri arasında yer alan ve Milli Uzay Programının temel unsurlarından olan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Doğu Anadolu Gözlemevinde (DAG) 4 metrelik teleskop aynasının montaj işlemleri başladı.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Rusya’nın başkenti Moskova’dan Erzurum’a gelen ve şartların elverişli hale gelmesiyle birlikte Gözlemevine çıkarılan aynanın montaj sürecine başlandı. DAG çerçevesinde yürütülen çalışmaların en kritik ve hassas aşamalarından birisi olan DAG Teleskobunun 4 metrelik aynasının montaj işlemleri, alanında uzman ekiplerce hassas bir şekilde yürütülüyor.
Montaj sürecinden önce yapılması gereken M1 aynasının kutudan çıkarılması - kontrolü - montaj testi gibi süreçlerin 29 Ekim tarihinde yerli ve yabancı personelden oluşan DAG ekibi tarafından başarıyla tamamlanmasının ardından başlatılan son kontroller sonrası 31 Ekim itibariyle bilim dünyası açısından önemli bir adım atılarak aynanın kurulumuna başlandı.

Kurulum süreci haftada 2 gün canlı olarak yayınlanacak
Salı ve Cuma günleri canlı olarak yayınlanacak olan kuruluma bilim meraklılarının da anbean tanıklık edebileceğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “29 Ekim gibi ülkemiz için büyük bir öneme ve değere sahip olan bir günde biz de DAG aynamızın kurulumuna başlayarak bir başka gururu ülkemizle paylaşmak istedik. Ülkemizin bilim dünyasına yeni bir soluk kazandıracağına inandığımız DAG projemizin tamamlanmasına sayılı günler kaldı. Bu sürecin en hassas aşamalarından birisi olan bu montaj sürecinin de sorunsuz bir şekilde başlaması bizleri mutlu ettiği gibi gurur dolu anlar yaşamamıza da vesile oldu. Emeği geçen DAG ekibimiz başta olmak üzere bu sürece baştan itibaren destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, sürecin başta üniversitemiz olmak üzere ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ