Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor

Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor

Kültür Sanat 17.02.2024 10:35:50 0
Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor
Tarih: 17.02.2024 10:35 Güncelleme: 17.02.2024 10:35
Erzurum’da son yıllarda sayıları hızla artan müzelere bir yenisi daha eklendi. Atatürk Üniversitesi’nde açılan Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor.
Yarım asrı geride bırakan ve üçüncü çeyrek asra yaklaşarak önemli bir tecrübeye sahip olan Atatürk Üniversitesi, köklerinden aldığı birikimle geleceğe emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde gerek akademik gerekse teknik donanımlarını geliştiren ve güçlendiren Atatürk Üniversitesi, dönemi geçen malzemelerden istifade etmeyi de sürdürüyor. Bu çerçevede Araştırma Hastanesi içerisinde yer alan ve önceki dönemlerde yapılan muayene ve ameliyatlarda kullanılan ürünlerin sergilendiği Hastane Müzesi, binlerce canlı türünün bulunduğu Biyoçeşitlilik Müzesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bulunan Buz Müzesine bir yenisini daha ekleyen Atatürk Üniversitesi, eski dönemlerde gerek eğitim gerekse tarım yapmak amacıyla kullanılan makine ve teçhizatların yer aldığı “Tarım Müzesi”nin açılışını gerçekleştirdi.

"Tarımdaki gelişimi görmek mümkün"
Tarımla ilgili kültürel ve tarihi değer taşıyan materyallerin toplanarak sergilenmesi ve büyük bir tarım kültürü zenginliğine sahip olan bölgemizde mevcut olan pek çok tarım materyali örneklerinin muhafaza altına alınması amacıyla böyle bir adım attıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Müzede teşhir edilen malzemeler ile tarımda nereden nereye gelindiğinin görülmesi açısından bu müzenin önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımız ve özellikle gençlerimiz, gelip burayı görmek suretiyle tarımda ülkemizin nereden nereye geldiğini görebilirler. Bizler belki yaş itibariyle bunları gördük, hayatımızda kullandık ama bugün yeni nesil bunları bilmiyor. Örneğin sofraya ekmek olarak gelen buğdayın ne kadar zor bir süreçten geçtiğini çocuklarımızın anlaması açısından bu müzenin gelinip gezilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yiyecek-içeçek olarak kullandığımız birçok ürünün üretim safhası çok güzel bir şekilde burada toparlandı. Müzemizin kentimizin turizmine de hizmet edeceğine inanıyorum” dedi.

“Toplumsal hafızanın geleceğe taşınması için gayret ediyoruz”
Toplumdan her kesimin gelip göreceği ve kurumsal hafızayı diri tutabileceği bir girişimde bulunduklarını belirten Çomaklı: “Özellikle tarımda geçmişten günümüze kadar kullanılan çeşitli materyallerin, malzemelerin, alet ve edevatın sergilenmesi, depolanması veya toplumsal hafızanın geleceğe taşınmasını arzu ediyorduk. Bu anlamda fakültemiz bünyesinde bulunan yaklaşık 600 metre karelik bir alanı oluşturan hangarı dizayn ettik. Bugüne kadar hem kendi öz kaynaklarımız hem de temin edebildiğimiz tarımsal aletleri toparlayarak gezilebilir müze inşa ettik. Müzemizin başta üniversitemiz olmak üzere şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Dekan Çalmaşur: “Ziyaretçilerimiz, geçmişte yapılan tarım hakkında fikir sahibi olacak”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur ise böylesine önemli bir kültürel değerin üniversiteye kazandırılmasında emeği geçen Rektör Çomaklı’ya teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu müzenin gelecek nesiller için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çalmaşur: “Gençlerimiz, buralarda sergilenecek ürünlerle geçmiş nesillerde yapılmış tarım hakkında fikir sahibi olacak. Burada gördüğünüz her alet 40 yıl önce, 50 yıl önce, 100 yıl önce kullanılıyordu. İnsanlar bu aletlerle tarlalarını ekip biçiyordu. Toplumlar o kadar hızlı bir şekilde değişiyor ki, bu değişime karşı koymak imkânsız hale geliyor. İşte bu müze bizi biz yapan, nereden nereye ulaştığımızı gösteren, kültürel birikimimizin muhafaza edilerek koruma altına alındığı ve gelecek nesillere de tarihi bir bilinç oluşturacak bir yatırımdır. Bu müzede sergilenecek eserlerimiz, bölgemize ve ülkemize örnek teşkil edecek. Bu düşüncelerle müzemizin yapımından açılışına kadar bizlerden desteğini hiç eksik etmeyen Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyor, müzemizin Erzurum’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ