Tarihin kalbi Taş Ambarlar’da atacak

Tarihin kalbi Taş Ambarlar’da atacak

Kültür Sanat 31.12.2024 15:54:27 0
Tarihin kalbi Taş Ambarlar’da atacak
Tarih: 31.12.2024 15:54 Güncelleme: 31.12.2024 15:54
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli tarihi projelerinden biri olan Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi ile birlikte ticaret, tarih ve turizmin kalbi Erzurum’da atacak.
Milli Savunma Bakanlığı’na yapılan lojistik merkeze karşılık Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Taş ambarlar’da Türkiye’nin en önemli tarih ve ticaret içerikli projesi hayat bulacak.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Projemiz ülkemizin bu alanda nadir projeleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Taş ambarlar’ın çatı kısmında gerçekleşen yangın sonrası yaralarımızı sarıp çalışmalarımıza tüm hızıyla kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.
Başkan Sekmen, “Bilindiği gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında askeri ambar olarak yaptırılan Taş ambarlar, Milli Savunma Bakanlığı’mız tarafından Erzurum Erzak Deposu olarak kullanılmaktaydı. Bakanlığımız ile yapılan protokol gereği söz konusu tarihi mekân Büyükşehir Belediyemize devredildi. Temmuz ayından beri söz konusu bölgede çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projeyle ilgili şunları kaydetti: “Taş ambarlar’ın ihyası ve turizme kazandırılmasını amaçlayan projemiz yaklaşık 7 bin metrekare kapalı alana sahip Şehrimizin geleneksel ürün zenginliği, el sanatlarının çeşitliliği, turizm potansiyeli ve geçmişten günümüze şehrimizde yaşanan etkileyici tarihsel olayların anlatılacağı Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzemiz faaliyete başladığında söz konusu yer kent tarihinin buluştuğu en önemli kavşak noktası olacak.”
Projenin Detayı
Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Erzurum Tarihi Diorama Müzesi Projesi, restorasyon ve işlevlendirme çalışmaları kapsamında, yapıya sonraki dönemde eklenen ve özgün mimarisi haricinde kalan bölümler temizlenerek restorasyon projesi doğrultusunda onarımı yapılarak, kapalı çarşı ve diorama müzesi çalışmaları tamamlanacak. Kapalı çarşı bünyesinde butik kafe (4 adet), ehram (1 adet) lokumcu (1 adet), sarraf (4 adet), aktar (2 adet), bakır (1 adet), kuru yemiş (2 adet), deri (1 adet), kuru gıda (4 adet), antika (2 adet), çay ocağı (8 adet), gümüş (1 adet), unlu mamüller (3 adet), çinici (1 adet), yöresel gıda (8 adet), semaverci (1 adet), koop. (5 adet), tekstil (2 adet), kavaf (2 adet), hediyelik eşya (4 adet), çanta (2 adet), kilim (2 adet), oyuncak (1 adet) kumaş (2 adet), sahaf (2 adet) olmak üzere 66 dükkan inşa edilecek. Proje kapsamında ayrıca; restoran (1 adet), kafe (1 adet) müze salonu (6 adet), konferans salonu (150 kişilik) yer alacak.
Tarihin Gün Yüzüne Yansıması: Diorama Müzeleri
Taş ambarlar’da gerçekleştirilecek olan müzeler toplam 6 odadan oluşacak. Karaz kültürünü yaşatacak olan “Anadolu’nun önsözü” müze salonu, Müslüman Türklerin Anadolu’ya ilk yerleşmesini konu edinen Pasinler Zaferi, Malazgirt Zaferi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Erzurum’a gelişi, Aziziye Zaferi ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbulkapı’dan Erzurum’a girişini konu alan dioramalarda milli mücadele dönemi de tablolarla anlatılacak.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: tarihin kalbi taş ambarlar’da atacak
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ