Tarhan: "Mezitli’nin yüzde 81’i depremzede vatandaşlar ve Suriyelilerden oluşuyor"

Tarhan: "Mezitli’nin yüzde 81’i depremzede vatandaşlar ve Suriyelilerden oluşuyor"

Genel 22.02.2023 11:46:35 0
Tarhan:
Tarih: 22.02.2023 11:46 Güncelleme: 22.02.2023 11:46
Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçenin 220 bin nüfusu olduğunu belirterek, "40 bini kayıtlı 80 bin Suriyeli bulunuyor. Deprem sonrası Mezitli’ye gelerek hane bazında bize başvuran yurttaşlarımızın sayısı 19 bini aştı. Bunun kadar da kayıtsız olarak gelip burada ailelerinin yanına sığınan ve belediyemize yardım talebinde bulunmayanları da eklerseniz, ilçemizde en az 150 bin depremzede bulunmaktadır” dedi.
Tarhan, katıldığı bir televizyon programında depremin oluşturduğu sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı. 11 ili etkiyen ve 40 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği deprem sonrası, komşu il Mersin’e yönelik bir göç akınının başladığının altını çizen Tarhan, “Depremden zarar gören illerin sınırında bulunan il Mersin. Mersin’in yapısının yarısını da deprem illerinden gelen vatandaşlar çekiyor. Böyle bir durum oluşunca depremden kaçmak için ilk akla gelen şehir de Mersin oldu. Mersin ile ilgili böyle bir aidiyet duygusu var” ifadelerini kullandı.

Mersin ve Mezitli özelinde bir göç akınının yaşandığına vurgu yapan Başkan Tarhan, “Mezitli’nin 220 bin nüfusu var. 40 bini kayıtlı 80 bin Suriyeli bulunuyor. Deprem sonrası bölgeden Mezitli’ye gelerek hane bazında bize başvuran vatandaşlarımızın sayısı 19 bini aştı. Bunları aileleriyle birlikte hesaplarsanız 90 bine ulaşmıştır. Bunun kadar da kayıtsız olarak gelip burada ailelerinin yanına sığınan ve belediyemize yardım talebinde bulunmayan da bir o kadar var. Bu da demek oluyor ki sadece Mezitli’de en az 150 bin depremzede bulunmaktadır” diye konuştu.
Mezitli Belediyesi olarak kente sığınan her vatandaşa destek olmaya gayret gösterdiklerini belirten Tarhan, “Biz günaşırı yardım etmeye çalışıyoruz. İlk günkü yardım talepleri ile bugünkü yardım talepleri değişmeye başladı. Giyim, barınma, eğitim gibi ihtiyaçlar var" şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini de sıralayan Tarhan, Mezitli’nin nüfusunun yüzde 81’inden daha fazla depremzede ve Suriyeliyi konuk ettiklerini belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "İstihdam sorunu başladı. En temel konu önümüzdeki süreçte bu insanların iş sahibi olması gerekiyor. Yaşanan bu iç göç karşısında güçlü yanlarımız var. İnsanlarımız hayırsever. Bunu tüm Türkiye’de gördük. İnsanlarımızın iyilik duygusu çok fazla ve insanımız iyi bir sınav verdi. İnsanlara kalacak yer ayarlamak gerekiyor. İnsanların psikolojik desteğe ihtiyacı var. Sadece depremzede değil ona hizmet eden personelimizin de psikolojik desteğe ihtiyaç duyar hale geldi. Yardım ediyoruz ancak sürdürülebilir çözüm değil. Sürdürülebilir çözüm bu insanların kalıcı yerlere yerleştirilmesi olacak. Biz ne kadar buna dayanabileceğiz. Bunun için bize destek sağlaması ve bu yönde projeler üretilmesi gerekiyor. Kalıcı olabilmesi için somut çözümler üretilmesi gerekiyor."
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ