Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, VAR kararlarını eleştirdi

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminde alınan kararlarla ilgili Türkiye Futbol Federasyon Merkez Hakem Kuruluna eleştirilerde bulundu.

Van Spor 4.12.2019 15:14:14 0
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, VAR kararlarını eleştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.12.2019 15:14

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe dergisinin aralık sayısında yer alan yazısında, hakem kararlarına değinerek, "Ülke futbolunun, henüz 13. haftada, adil rekabet ortamının sağlanamadığı ve dolayısıyla sisteme güvenin endişe verici seviyeye geldiği konusunda, neredeyse kamuoyunun tümü, hemfikir duruma gelmiştir." şeklinde görüş belirtti.

Göreve geldikleri günden bu yana iyi şartların oluşması için gerekli sorumlulukları alacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Koç, "Biz adalete vurgu yaptıkça bilhassa Fenerbahçe özelindeki tutum, davranış ve kararlar her geçen gün daha da kötüye gitti. Geldiğimiz noktada, ilgililerin kendilerini sorgulamadığı, bu çarpık duruma çeşitli bahanelerle sahip çıktığı, sorunlara çözüm üretmediği ve bir pozisyon almadığı takdirde sistemin kangren olması kaçınılmazdır." ifadelerine yer verdi.

Fenerbahçe'nin hiçbir durum ve koşulda bir ayrıcalık talep etmediğini vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"Türkiye Futbol Federasyonu kararlarından başlayarak hakem atamalarında, hakem kararlarında ve VAR uygulamalarında standartların yakalanamaması karmaşaya sebep olmaktadır. Biz, Fenerbahçe olarak dile getirdiğimiz bu durumu, soyut iddialara dayandırmanın ötesinde haftalardır yaşadığımız somut örneklerle anlatıyoruz. Mesela; sezon başından itibaren kazandığımız maçların hakemlerinin bir sonraki hafta görev alamaması, puan kaybettiğimiz maçların hakemlerinin ise bir sonraki hafta görev alıyor olması gerçeği kesinlikle tesadüfle açıklanamayacağına göre bunun sebebi nedir? Ligin 10. haftasında, tartışmalı hakem kararlarıyla gündeme damgasını vuran Trabzonspor-Göztepe, BTC Türk Malatyaspor-Kasımpaşa ve Kayserispor-Fenerbahçe maçlarının ardından iki maçın hakemine görev verilmezken hatalı kararlarıyla puan kaybımıza sebep olduğu kamuoyu tarafından da kabul edilen maçımızın hakemi, bir hafta sonra görev almıştır. Bu atama süreçlerinin mantıkla açıklanabilecek bir durumu var mıdır yoksa hakemlere bir mesaj hatta açıkça bir komut niteliği mi taşımaktadır?"

"Fenerbahçe için kurallar sanki farklı uygulanmakta"

BtcTurk Malatyaspor maçında kazandıkları penaltıyla ilgili kararı da hatırlatan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Rakibimizin kalecisi önde olmasına rağmen penaltı tekrar edilmez, pozisyon incelenmezken; Göztepe maçında rakibimiz penaltı atışını kaçırdığı ve akabinde gerçekleşen atağımızın takımımızın golüyle sonuçlandığı durumda VAR’a gidilerek golümüz iptal edilmiş, penaltı tekrarlanmıştır. Başlı başına bu durum tüm kamuoyunun da kabul ettiği gibi, vurguladığımız çifte standartı gözler önüne sermektedir. Ancak bu iptal kararını veren gözler, kalecinin ihlalini görmekte başarılı oldukları kadar penaltıyı kullanan futbolcunun penaltı atış prensiplerine aykırı olarak hareketini keserek duraklama sonrası vuruşunu gerçekleştirdiğini görmezden gelmiştir. Halbuki bu kadar hassas inceleme imkanı bulunduğunda, bu detay tespit edilmiş olsa, süreçteki ilk ihlal olan bu hareket nedeniyle, penaltının tekrar edilmemesi sonucuna ulaşılmalıydı. Yani yaşanan çifte standart müteakip iki haftada iki penaltı atışında farklı uygulamalar yapılmasından da öte, aynı atış sırasındaki ihlaller bakımından dahi göze çarpmaktadır. Aynı maçta takımımızın 2. golünde yaşananlar ise skandala davetiye çıkaracak niteliktedir. Zira ekranları başında maçı takip eden futbolseverlerin ve spor yorumcularının dahi ilk bakışta ve kolaylıkla ofsayt olmadığını gördüğü pozisyonda, VAR’ın tam 4 dakika 17 saniye boyunca pozisyonu incelemesine mantıklı bir açıklama bulamıyoruz. Avrupa’daki örneklerinde IFAB verilerine göre BBC’nin derlediği VAR kararlarına yönelik haberde normal kontrol 20 saniye, eğer hakem kenara davet edilerek izlenmesi talep ediliyor ise 60 saniyede pozisyon karara bağlanmaktadır."

"Bu veriler içinde bulunduğumuz durumun, ne kadar garip olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır." ifadelerini kullanan Koç, yazısında ayrıca şu görüşlere yer verdi:

"Buradan tarafımızca çıkarılan mesaj; VAR sisteminin, pozisyon Fenerbahçe’nin lehine iken başka, Fenerbahçe’nin aleyhine olduğunda ise bambaşka şekilde kullanıldığıdır. Hakem atamaları, kararları, VAR uygulamaları toplamında büyük resimde görünen; Türk futbolunda adil rekabet ortamına zarar verecek, çelişkili ve kararların uygulandığı gerçeğidir. Ligin genelinde yaşanan, vahim tartışmalara yol açan durumlar artık açıklamaya muhtaç hale gelmiştir. Fenerbahçemizin kural hatası iddiası olduğu maçtan sonra henüz herhangi bir savunma dahi yapılmamışken gazetelere demeçler veren MHK Başkanı’nın, 13 haftalık süre boyunca ligin genelinde yaşanan tüm tartışma ve sorgulamalara dair hiçbir açıklamada bulunmaması bir başka tuhaf durumdur. Futbolumuzun içerisinde bulunduğu bu ortamda, Fenerbahçe için kurallar sanki farklı uygulanmakta, verilen kararlarda hiçbir objektif kıstas aranmamaktadır. 'Zor oyunu bozar' mantığıyla hareket edenler varsa buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki; Fenerbahçe camiası haklılığından aldığı güç ile bu sistemin karşısında duracak, değiştirmek için gereken her türlü gayreti gösterecek ve futbolda adil rekabet isteyen diğer kulüplerle birlikte sonunda başarılı olacaktır. Fenerbahçe yönetimi olarak, bu yanlış sistemin düzeltilmesine yönelik adımları geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da aynı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ