Sosyolog Adem Palabıyık: “Kılıçdaroğlu’nun iktisatçı danışmanları, tekrardan faiz devleti istiyor”

Sosyolog Adem Palabıyık: “Kılıçdaroğlu’nun iktisatçı danışmanları, tekrardan faiz devleti istiyor”

Politika 4.12.2022 13:59:03 0
Sosyolog Adem Palabıyık: “Kılıçdaroğlu’nun iktisatçı danışmanları, tekrardan faiz devleti istiyor”
Tarih: 04.12.2022 13:59 Güncelleme: 04.12.2022 13:59
Sosyolog Adem Palabıyık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun vizyon belgesini eleştirerek, "Yeni bir faiz devletinin kapılarının aralanması ülkemiz adına ciddi kayıplara sebep olacaktır” dedi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sosyolog Adem Palabıyık, Kılıçdaroğlu’nun iktisatçı danışmanlarının tekrardan faiz devletini istediğini belirterek, “Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin vizyon taslağını açıklarken özellikle ekonomi politikaları üzerinden ilerlemeyi hedefe koymuş görünüyor. Tabii ki ekonomik şartların gündelik hayatı belirlediği şimdiki zaman diliminde iktisadi söylemler üzerinden kafa yormak mantıklı gelebilir. Fakat en iyi iktisatçıların dahi teorik olarak yorumladıkları süreçlerin pratik karşılığında çöktüğü düzenlere çok fazla şahit olduk. Özellikle faiz politikalarının olduğu iktisadi teorilerin çokluğuna bakıldığında bahsi geçen isimlerin bu tür bir ekonomik süreci yürüten politikalar üzerine çalıştığını görebiliriz. Dolayısıyla Türkiye’nin izlediği düşük faiz politikasının ünlü iktisatçıların faize dayanan iktisadi teorilerinin hangi kısmında yer alacağını düşünmek, kanaatime göre önemli bir başlıktır. Normalde Keynesçi söylem üzerinden temellendirilen iktisadi teoriler, elbette devletin etkin politikalarının bir parçası olmalıdır ama faiz politikalarına yönelik teorik çalışmaların yoğun olduğu ekonomi ikliminde faiz politikalarını düşüren bir ekonomik yaklaşım varken, teorilerin tersi anlamında desteklenen isimlerin olmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Daha doğrusu, ülkemizin ekonomi politikalarının tersi bir bağlamı teorik süreçte ana hedef haline getiren isimlerin, özellikle ülkemizin ekonomisini hiç bilmeyen yabancı bir isimle birlikte çalışabilme ihtimalini çok düşük ve başarısız bir yaklaşım olarak görüyorum. Yeni bir faiz devletinin kapılarının aralanması ülkemiz adına ciddi kayıplara sebep olacaktır. Bahsi geçen isimlerin iktisadi anlayışlarına bakıldığında Batı modeli bir anlayışın olduğunu görüyoruz. Avrupa devletleri kazançlarını faiz politikaları üzerinden temellendirirken, düşük faiz ile devam eden iktisadi politikaların aksini savunarak ülkemizin ekonomi yönetimine talip olmak hem devlet hem de millet adına önemli bir kayıp olabilir” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası iktisat bağlamında teoriler her yerde başarılı olamaz”
Avrupa’nın iktisadi anlayışının özellikle iyi ve geçerli olduğuna dair büyük anlatının artık geçerli olmadığını belirten Palabıyık, “Bunu Rusya’nın doğalgaz krizi ile başlayan süreçte bizzat gördük. Ayrıca, Avrupa’nın sömürge düzeninin devam ediyor olması da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sömürü düzeni olmasa Avrupa’nın ayakta kalabilmesi mümkün değildi. Ülkemiz ise tüm kalkınma süreçlerini kendi başına ve sömürü düzenine dahil olmadan yürütüyor. Yani, adaletli bir iktisadi politika yürütmenin zorlukları ile şu an karşı karşıyadır. Bir de doğru ve güvenilir olanı yapma peşinde olan bir dış politikadan dolayı da bazı sorunlar ile karşı karşıya kalınmıştır. Çünkü ülkemizin adaletli tutumu, bazı devletlerin sömürü düzeninin yolunu kapatıyor. Hiçbir Avrupa ülkesinin bu tür problemleri yok, sınırları tehlike altında değil, terör örgütleri ile doğrudan mücadele etmiyorlar ve hiçbir Avrupa devleti 15 Temmuz gibi bir süreci yaşamadı. İşte Kılıçdaroğlu’nun iktisatçı danışmanlarının ortaya koyduğu iktisadi tutumlar, yukarıda ifade ettiğim politikalara sahip olan devletlerin iktisadi politikalarını destekleyen teorilerle ön plana çıkmıştır. Bu isimlerin, ülkemizin kalkınma politikalarında neyi nasıl destekleyeceklerine dair soru işaretleri mevcuttur. Bazı iktisatçıların yayınlarına baktığımızda ise Batı gözüyle doğu toplumlarının anlamlandırıldığını görebiliriz. Mevcut oryantalist bakışlarının, ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek politikalara dönüşmesi kısa zaman almayacaktır. Teorik olarak tutarlılıkları Batı dünyasına göre doğru olan ekonomi düşünürlerinin pratikte Batı dışı bir ekonomik modele katkı sağlamalarının tutarlı ve rasyonel olması mümkün değildir. Hele ki, kendi çalışmasının ismini dahi başka bir çalışmadan alarak eklemelerle değiştirmiş ise” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ