Sonbahar şap aşılama çalışması devam ediyor

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Şap Hastalığı ile mücadele amacıyla her yıl uygulanan ve 1 Eylül tarihinde başlayan büyükbaş hayvanlarda sonbahar şap aşılama çalışması devam ediyor.

Van Haberleri 30.10.2023 14:22:00 0
Sonbahar şap aşılama çalışması devam ediyor
Tarih: 30.10.2023 14:25 Güncelleme: 30.10.2023 15:59

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Şap Hastalığı ile mücadele amacıyla her yıl uygulanan ve 1 Eylül tarihinde başlayan büyükbaş hayvanlarda sonbahar şap aşılama çalışması Van genelinde aralıksız bir şekilde sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında tüm ülkede sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül'de başlamıştı. 17 Kasım tarihine kadar devam edecek olan aşılama kampanyası kent genelinde aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında ülke genelinde olduğu gibi Van'daki tüm büyükbaş hayvanlar aşılanmaya devam ediyor.

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olurken, hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlı.

"ŞAP HASTALIĞI BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUYOR"

Van genelinde 1 Eylül'de başlayan ve 17 Kasım tarihine kadar sürecek olan şap aşılama kampanyasıyla ilgili gazetemize konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, aşılama çalışmalarının aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlığımız tarafından  'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında tüm ülkede sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül'de başlamıştı. Bu kapsamda ilimiz genelinde aşıma çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizdeki görevli personeller tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında ülke genelinde olduğu gibi ilimizdeki tüm büyükbaş hayvanlar da aşılanacak. Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalanamaz. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir" diye konuştu.

"TÜM PAYDAŞLARIMIZIN GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMELERİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"

17 Kasım tarihine kadar Van genelindeki bütün büyükbaş hayvanları aşılayacaklarını belirten Müdür Görentaş, "İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gerçekleştirilen aşılama programı dahilinde ilkbahar şap aşılamasında ulaştığımız yüzde 100 başarı oranını tekrar ederek sonbahar şap aşılamasında da büyükbaş hayvan varlığımızın tamamını aşılamayı hedefliyoruz. Hayvancılıkta ekonomik anlamda büyük kayıplar oluşturan ve hayvanların verim kabiliyetinde düşüşlere sebep olan şap hastalığı ile etkin mücadelede aşılamalar büyük önem taşımaktadır. Aşılama çalışmaları hastalıktan korunmanın yanı sıra hayvan sevklerinde aşı şartının bulunması sebebiyle sevklerde sorun yaşanmaması açısından da gereklidir. Bu kapsamda tüm yetiştiricilerimizin kampanya döneminde büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, aşılama çalışmalarında tüm paydaşlarımızın gereken hassasiyeti göstermeleri büyük önem arz etmektedir. 01 Eylül 2023 tarihinde başlayan sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında ilimizdeki büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Aşılama kampanyasının başarıya ulaşması için üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşılama için gelen sağlık personeline yardımcı olmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER TEDBİRLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİYOR

Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmediğini de hatırlatan Müdür Görentaş, "Şap hastalığının salgın bir hastalık olması, tedavi masraflarının yanı sıra hayvanlarda et ve süt veriminde kayıplar yaşanması ve buzağılarda ölüme neden olmasından dolayı aşılama büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla ilimiz genelinde iki aylıktan büyük büyükbaş hayvanlarımıza, il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli hayvan sağlığı personelimiz tarafından şap aşısı yapılıyor. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az 2 kere aşılanmış olması ve ikinci aşılamanın da son 6 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek ve veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir. Bunun yanında her ziyaret ettiğimiz işletmede üreticilerimizin ne şekilde tedbir alacakları konusunda bilgilendirme sağlamak adına da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Haber Kaynak : Van Bölge Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ