Seyyar kalaycı unutulmaya yüz tutmuş mesleğini şehir şehir dolaşarak yaşatıyor

Seyyar kalaycı unutulmaya yüz tutmuş mesleğini şehir şehir dolaşarak yaşatıyor

Genel 4.10.2023 09:41:00 0
Seyyar kalaycı unutulmaya yüz tutmuş mesleğini şehir şehir dolaşarak yaşatıyor
Tarih: 04.10.2023 09:41 Güncelleme: 04.10.2023 09:41
Erzurum’da babasından öğrendiği kalaycılık mesleğini sürdürebilmek için şehir şehir dolaşan Mehmet Tokgöz, bakır kaplara yeniden hayat veriyor.
Türkiye’nin yok olmaya yüz tutmuş meslekleri arasında yer alan kalaycılığı babasından öğrenen usta Mehmet Tokgöz, yurdu şehir şehir dolaşarak aile geleneğini yaşatıyor.
Erzurum’da yaşayan, yaz aylarında ailesiyle, kışın ise tek başına ülkeyi karış karış gezen mesleğin son ustaları arasındaki Mehmet Tokgöz, yaptığı kalaylarla bakır kapları bambaşka bir hale getiriyor. Bu yıl çıktığı rota kapsamında Ardahan’a gelen usta aracında taşıdığı tezgahını kurup toz nişadır (amonyum klorür) yardımıyla kendisine getirilen bakırları kalaylayıp yenileyerek yıllarca kullanılmasını sağlıyor.
Mehmet Tokgöz, mesleği babasından öğrendiğini, babasının da iyi bir kalay ustası olduğunu anlattı.
Mehmet Toksöz, kalaycı ustaları yok olan meslekleri nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Tokgöz, "Babadan kalma bir meslek olan bu işi 35 yıldır yapıyorum. Bu sanat bitmek üzere olan bir sanat ve son demlerini yaşıyor. Bizler son nesiliz. Bizden sonra belki de devamı gelmez. Birçok yerde kalaycı dükkânları bile kapandı. Bizim de iş yerimiz vardı ama kapatmak zorunda kaldık. Artık iş yerine gelen yok ki. Artık biz ayağa gidiyoruz. Eskiden onlar bize gelirdi, fakat şimdi biz onlara gidiyoruz."
Bakır kalayın da insan sağlığı için çok önemli olduğunu söyleyen Tokgöz, "Bakır sağlıktır. Bakırdan yapılan kalay insan sağlığının ihtiyacı olan bir malzeme, bir materyal kalay sadece tabiatta bakırda var. Başka yerde yok bakırın kalayı da insan sağlığı için çok önemli. Eskiden hastalık yoktu. Yaş 30-35 olunca her hastalık çıkıyor. Ama bir eskiye bakarak yetmiş, seksen, doksan veya yüz yaşında yaşayan adamlar vardı hasta olmadan. Yani bu demir vitamini, bu demirden yiyen adam ömrü uzun olur ve sağlıklı olur. Fakat insanlar artık kalaycıları unuttu. İlk başlarda köy köy dolaşıyorduk. Fakat köylerde insan kalmadığı için bizde artık şehir şehir dolaşarak kalaycılık yapıyoruz" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ