Sarıgül: “Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz”

Sarıgül: “Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz”

Genel 22.02.2023 20:03:55 0
Sarıgül: “Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz”
Tarih: 22.02.2023 20:03 Güncelleme: 22.02.2023 20:03
Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, “Dayanışmanın, yardımlaşmanın, kardeşlik hukukunun ne demek olduğunu bilen çok büyük bir millet olduğumuzu gördük. Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Yaşadığımız acılar bize yol gösterecek” dedi.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilden biri olan Adıyaman’a ziyarette bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Sarıgül, depreme karşı önlem alınmasına dikkat çekerek “Felaketlerden sonra milletçe tek yürek oluyoruz, ancak afetlerin geçici değil kalıcı bir tehdit olduğunu hemen unutuyoruz. Bir daha olmaması için, hiçbir şey yapmadan yaşamaya devam ediyoruz. Devlet, her afet sonrasında vatandaşının yanındadır ama öncesinde nerededir? Devlet, afetten önce vatandaşın yanında olmalıdır. Önemli olan budur. Türkiye Değişim Partisi olarak kurulduğumuz tarihten bu yana Deprem ve Afetler Bakanlığı kurulmalıdır diyoruz. Bugün buradan Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Sayın Erdoğan, bir kararnameyle yeni bakanlık kurabiliyorsunuz. Bir kararname çıkarın, hemen Doğal Afetler ve Deprem Bakanlığını kurun” açıklamasında bulundu.

“Deprem bölgesine uygun koşullarda eğitim-öğretimin sürdürülmesi lazım”
Deprem bölgesinde eğitim ve öğretimin sürdürülmesi gerektiğini savunan Sarıgül, “17 Ağustos 1999 depremi sonrasında olduğu gibi deprem bölgesine uygun koşullarda eğitim-öğretimin sürdürülmesi lazım. Okul sadece eğitim demek değildir, çocukların bir arada olması normalleşmenin en önemli faktörüdür. Bölgedeki halkın günlük ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanması lazım. Bölgede yaşayan her vatandaşımız, aç kalmayacağından, açıkta kalmayacağından, üşümeyeceğinden emin olmalıdır. Depremzedelerin elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçlarının silinmesi lazım ödeme gücü kalmadı. Elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçlarının silinmesi lazım. Bu hizmetlerin bir süre bedelsiz olması lazım” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerin, bankalara ve tarım krediye olan borçlarının silinmesi lazım”
Çiftçinin devlete ihtiyacı olduğunu da belirten Mustafa Sarıgül “Tarım ve Orman Bakanlığı yardım gönderdi, hayvancılık ve tarıma ilişkin desteklerini açıkladı ama daha büyük, daha uzun süreli ve daha kapsamlı bir organizasyon lazım. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) sahiplerinin bakamadığı hayvanlara emaneten bakması lazım. Bölgedeki çiftçilerin, ortak kullanımına açık, tarım makine parkı kurması lazım. Çiftçilerin, bankalara ve tarım krediye olan borçlarının silinmesi lazım. Hayvancılık ve çiftçilik yapan vatandaşlarımızı hem bu bölgede hem de üretim de tutmak zorundayız. Esnafın, tüccarın, sanayicinin devlete olan SGK, BAĞ-KUR vergi gibi borçların silinmesi ve ödeme zamanı gelenlerin ileri tarihe atılması lazım. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının faaliyete geçmesini sağlayacak teşvik tedbirleri almamız lazım. Bölgede, çarşı-pazarın açılması, ticaretin başlaması çarkların yeniden dönmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“Doğru yerlere, doğru şekilde şehirler inşa edelim”
Deprem sonrası yapılacak binalar hakkında da konuşan Sarıgül “Deprem bölgesinde inşaatlara hemen başlanmak isteniyor. Acele ederek yeni yanlışlar yapmayalım. Bilimin ve teknolojinin ışığında doğru yerlere, doğru şekilde şehirler inşa edelim. Merkeziyetçi kafayla işler yürümüyor, yerel idarelere daha fazla yetki ve kaynak aktarmamız lazım. Her şeyi biz yaparız demekle olmuyor, dayanışmaya önem vermemiz lazım. Gönüllü kuruluşların önü kesilmemeli aksine desteklenmelidir. Devleti yönetenler yetki kıskançlığı yapmadan uzanan her eli tutmak zorundadır. Merkezi ve yerel idareler bir bütün olarak hareket etmelidir” dedi.

“Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz”
Depremin dayanışma ruhunu canlandırdığını belirten Mustafa Sarıgül “Bu depremde çok acılar yaşadık, çok kötü şeyler gördük ama bizi ayağa kaldıracak gücümüzü gördük. Dayanışmanın, yardımlaşmanın, kardeşlik hukukunun ne demek olduğunu bilen çok büyük bir millet olduğumuzu gördük. Bu büyük felaketin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Yaşadığımız acılar bize yol gösterecek. Korkmayacağız, yılmayacağız, yıkılmayacağız, çökmeyeceğiz, dimdik ayakta kalacağız” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ