Uykusuzluk problemine dikkat

Sağlık 2.12.2017 09:51:59 0
Uykusuzluk problemine dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.12.2017 09:51
Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, uykusuzluk problemine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.
Zi&On Psikiyatri Akademisinden Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, “Uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken uyanma ve uykunun dinlendirici olmaması biçimlerinde ortaya çıkabilir. Kişinin mesleki ve sosyal işlevlerini bozarak yaşamı olumsuz etkileyebilir ve bu durumun en az 1 ay sürmesi ile uykusuzluk tanısı konulur. Dinlenmek için yeterli olan uyku miktarı kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte uykunun 6 saatin altında olması ve haftada en az 3 defa var olması tanı için ölçüt olarak kabul edilir” dedi.
Uykusuzluk toplumda yüzde 20 oranında rastlanan bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Demirci, uykusuzluğun nedenlerini şöyle sıraladı:
“Birçok faktör uykusuzluk sebebi olabilir: Mükemmeliyetçi kişilik özellikleri, Yüksek kaygı düzeyi, Uyku apne sendromu, Huzursuz bacak sendromu, Uyarıcı ilaçlar, uyuşturucu maddeler, Düzensiz çalışma saatleri, Biyolojik ve genetik faktörler en sık rastlanan nedenlerdir. Kahve, çay, çikolata, nikotin, ortam sıcaklığı, gürültü, parlak ışık gibi etkenler de kişinin biyolojik yatkınlığına göre uykuyu bozabilirler. “İyi uyumam lazım, ya yine uyuyamazsam” şeklinde kaygılı düşünceler, uykuya dalmayı güçleştiren en önemli etkenlerden biridir. Ayrıca depresyonun bir belirtisi olarak da uykusuzluk gözlenebilir, bu durumda depresyonun diğer belirtilerinin dikkatle incelenmesi gerekir.”
Uykusuzluk sorunu olan kişiler de genellikle halsizlik, dikkat eksikliği gibi problemlerin görüldüğünü kaydeden Dr. Demirci, “Diğer görülen sorunlar ise, İş veya okul ile ilgili performans zayıflığı, Gündüz uyku hali, Motivasyon kaybı, Araç kullanırken ya da çalışırken hata yapma eğilimi (iki kat daha fazla trafik kazası riski), Gerginlik, sinirlilik, Ek olarak; kalp krizi, kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, obezite, inme, kronik akciğer hastalığı gibi hastalıklar da uykusuzluk sorununda sık olarak ortaya çıkar. Bütün bu olumsuz sonuçlara rağmen kronik uykusuzluk yaşayanların sadece yüzde 5’i sağlık hizmeti için başvurmaktadır. Bu kişilerin yarıya yakını uygunsuz ilaç kullanımı ile ya da alkolle sorunla baş etmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.
Uykusuzluk problemi ile öncelikle uyku hijyeninin sağlanmasına çalışılarak başa çıkılacağını anlatan Dr. Demirci, “Bu yönde yapılabilecek önerilerden bazıları şunlardır: Sadece uykunuz geldiğinde yatağa gidin. Uykuya dalmak için ortalama 15 dakikadan fazla beklemeyin, bu süre zarfında uyuyamazsanız başka bir odaya geçip başka bir şeyle meşgul olun. Her gün aynı saatte uyanın, gerekirse alarm kurun. Gündüz uyuklamayın. Gece boyunca saati kontrol etmeyin, bu uyuyamama kaygınızı arttıracaktır. Saat 17:00’den sonra kahve, çay, çikolata, kola tüketmeyin” açıklamalarında bulundu.
Anahtar Kelimeler: Uykusuzluk problemine dikkat
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ