Türkiye'de her yıl 100 bin kişi erken yaşlarda sigaradan ölüyor

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Süleyman Savaş Hacıevliyagil, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin erken yaşlarda sigara nedeniyle öldüğünü belirterek, “Eğer önlem alınmaz ise bu sayı artarak, önümüzd

Sağlık 23.01.2017 13:53:32 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.01.2017 13:53

Sigaranın zararları hakkında bahseden Prof. Dr. Hacıevliyagil, “Her bir sigarada vücut için zehirli ve zararlı olan 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan 50 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır. Sigara dumanında ise kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltan egzoz gazı olarak bilinen karbon monoksit gazı bulunur. Sigarada bulunan nikotin nedeniyle sigaraya başlayan her dört kişiden üçü bağımlı olmakta ve sigara tiryakisi olmaktadır. Akü yapımında yapılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehri arsenik, böcek ilacı DEDETE, oje ve kimyasal sökücü aseton, güve ilaçlamada kullanılan naftalin ve öldürücü zehirler sigara ve dumanında bulunmaktadır” diye konuştu.
Sigarının insan vücudunda yol açtığı hastalıklar hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Hacıevliyagil, “Sigara, öksürük, balgam, nefes darlığı, kan tükürme, KOAH, akciğer kanseri, damarlarda tıkanma, Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp ritim problemleri, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserleri, kronik gastrit, reflü, pankreas ve bağırsak hastalıkları, kemiklerde yoğunluk kaybı, mide kanseri, karaciğer ve yemek borusu kanseri, damarlarda tıkanma, beyin kanaması, inme, beyin sapı kanamaları, erken bunama, ayak damarlarında tıkanma ve ayağın kesilmesi, erken yaşlanma, ciltte kırışıklıklar, parmaklarda sararma, cinsel güç kaybı, kısırlık, adet düzensizlikleri ve erken menopoz gibi ciddi hastalıklara sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
Porf. Dr. Hacıevliyagil, sigara bağımlısı kişilerin sigarayı bırakmaları için yapmaları gereken hususları da anlatarak, “Sigara içenler bağımlıdır. Öncelikle kişi gerçekten sigarayı bırakmayı istemeli ve karar vermelidir. Bahanelerle sigarayı bırakma işlemini geciktirmemelidir. Sigarayı bıraktığınızda ilk 72 saatte en yoğun olmak üzere; aşırı sigara içme isteği, endişe, huzursuzluk, sinirlilik, öfke, korku, konsantrasyon güçlüğü hatta depresyon gelişebilir. Bunlar beklenen şikayetlerdir tüm bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibi sigara veya bağımlılık yapıcı madde bırakılınca görülmektedir. Bu şikayetleri en aza indirmek için; günlük aktivitenizi artırın, derin nefes alın, çok basit ama çok yararlı olan bir uygulama aklınıza sigara geldiğimde derin nefes alın, spor yapın, yürüyüşe çıkın, gece uyuyamadığınız zaman duş alın. Sigara birden bırakılır, içilen sigara sayısını azaltmakla sigara bırakılmaz. Sigara bıraktırmada kullanılan ancak etkili olduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanmamış birçok ürün makine ve yöntem her geçen gün ticari kaygılarla piyasaya çıkmaktadır. Bu yöntemlere itibar etmemek gerekir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr Süleyman Savaş Hacıevliyagil, son olarak yetkililere de çağrıda bulunarak, “Türkiye’de her yıl 100 bin kişi erken yaşlarda sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Eğer önlem alınmaz ise bu sayı artarak, önümüzdeki 20 yılda 250 bine çıkacaktır” diye konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ