Tiroid cerrahisinde kalıcı ses kısıklığına çözüm

Sağlık Bakanlığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev alan akademisyenler kendi branşlarında tıbbi ve cerrahi müdahalelere devam ediyorlar. Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Tıp Fakültesi G

Sağlık 26.12.2020 15:45:52 0
Tiroid cerrahisinde kalıcı ses kısıklığına çözüm
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.12.2020 15:45

Sağlık Bakanlığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev alan akademisyenler kendi branşlarında tıbbi ve cerrahi müdahalelere devam ediyorlar. Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat, tiroid cerrahisinde sinir monitörizasyonu kullanılarak ses kısıklığı riski en alt düzeye indirgenme işlemi hakkında bilgiler aktardı.

Tiroid cerrahisinde hem doktorların hem de hastaların en çok korktuğu durumun kalıcı ses kısıklığı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat, bu durumun nedeninin ses tellerini uyaran sinirin tiroid bezine olan yakın komşuluğu olup diseksiyon sırasında bunun hasar görmesi olduğunu, tecrübeli ellerde bu riskin yüzde 1’in altına indirgenebileceğini belirtti.

Doç. Dr. Kanat, “Biz hastanemizde tiroid cerrahisinde bu siniri ameliyat sırasında monitörize ediyoruz. Bu sayede sinirin anatomik haritasını ortaya koyup, çalışıp çalışmadığını, herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu yöntem sinirin gözle görülmesine tamamlayıcı bir rol üstlenerek cerraha yardım etmektedir. Sinirin fonksiyonu hakkında fikir verir” ifadelerine yer verdi.

“Avrupa’da yüzde 80-90 oranında bu yöntem uygulanmaktadır”

Avrupa’da bu yöntemin yaygın olarak kullanıldığını belirten Doç. Dr. Kanat, "Sinir monitörizasyonunun en faydalı olduğu hastalar ise daha önce boyun cerrahisi geçirmiş olanlar, tiroid kanseri olanlar, nüks vakalar ve büyük guatrı olan hastalardır. Bugün Avrupa’da Nerdeyse yüzde 80-90 oranında bu yöntem standart olarak uygulanmaktadır. Bu yöntem hem hastaya daha fazla güven vermekte hem de cerraha yardımcı olmaktadır. Ayrıca ameliyat süresini de kısaltmaktadır” dedi. Kanat, bu yöntemi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de kullandıklarını kaydetti.

Kanat, “Bu açıdan bizlere her türlü desteklerini esirgemeyen başta sayın rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve hastanemiz başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk hocalarımız olmak üzere emeği geçen herkese hem kliniğimiz hem de hastalarımız adına çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ