Tekrarlayan gebelik kayıplarına dikkat

Op.Dr. Meltem Aksu Sönmezer, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak gebelik kayıplarında bazı nedenler olduğunu söyledi.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meltem Aksu Sönmezer, “Tekrarlayan gebelik kaybı , bir kadının ardışı

Sağlık 26.03.2019 10:42:57 0
Tekrarlayan gebelik kayıplarına dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.03.2019 10:42

Op.Dr. Meltem Aksu Sönmezer, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak gebelik kayıplarında bazı nedenler olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meltem Aksu Sönmezer, “Tekrarlayan gebelik kaybı , bir kadının ardışık iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybı yaşadığını ifade eden bir tanımlamadır. Gebelik kaybı ise 20.gebelik haftasından önce düşük ile sonuçlanan gebelikleri ifade eder. Tekrarlayan gebelik kayıpları vakalarının yaklaşık yüzde 50 sinde sebep bilinmemektedir. Bilinen sebepler arasında, anatomik nedenler; miyom, polipler, rahim içi yapışıklık gibi anne adayının rahminde bulunan doğuştan ya da sonradan kazanılmış durumlardır. Bağışıklık sistemi ile ilgili bazı faktörler, doğuştan veya kazanılmış trombofililer yani pıhtılaşma bozuklukları, yoğun miktarda alkol ve sigara kullanmak, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak da tekrarlayan gebelik kayıplarının diğer nedenleri arasında yer almaktadır” dedi.

Vitamin D eksikliğinin şimdiye kadar gebelik sürecinde önemli yer tutan bir vitamin olduğunu ifade eden Op.Dr. Sönmezer, “Vitamin D eksikliğinde erken doğum ,preeklampsi, gebelik şekeri, düşük doğum ağırlığı gibi durumlarını görülme sıklığı artar. D vitamini eksikliğinde de AMH değerinin daha düşük olduğu bazı çalışmalarda görülmüştür. Bu nedenle gebelik isteyen kadınlarda vitamin D takviyesi önemlidir” diye konuştu.

D vitamini eksikliğinin, son yıllarda infertilite (kısırlık) ve düşük problemi olan hastalarda daha sık oranda görüldüğünü kaydeden Op.Dr. Sönmezer, “D vitamini eksikliği; üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz olarak etkiler. Ayrıca döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürür” Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılmalı. Özellikle yaşı 35’in üzerinde olan ve güneşten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksikliği daha sık görülür. Eksik olan vitaminin tedavisinden sonra yapılan infertilite (kısırlık) tedavisinden, çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Son yıllarda bunu destekleyen pek çok çalışma yapıldı. Vitamin D eksikliği , tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri arasında da gösterilmektedir ancak bu konuda yapılmış olan çalışmalar sınırlıdır” ifadelerini kullandı.

Güneş ve ton balığı, uskumru, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tahıl gibi besinlerle vücuda kazanılan D vitamininin, üç tarafı denizlerle çevrili güneşi bol olan ülkemizde maalesef ki kadın nüfusun büyük bir kısmında eksik olduğunu belirten Op.Dr. Sönmezer, “Gebelik takibi sırasında rutin bakılan testler arasında bulunmaması nedeniyle , D vitamin eksikliği gebelerimizde atlanmaktadır. Gebelere rutin verilen multivitaminler içerisinde yer alan D vitamin dozu da günlü gereksinim için yeterli gelmemektedir. Bu nedenle gebelik takibinde, gebeliğin ilk haftalarında baktığımız gebelik rutinleri arasında D vitamin de yer almalı ve kanda eksik düzeyde ise yerine konmalıdır. Kanda 25 hidroksi vitamin D düzeyini ölçerek vitamin D depolarını değerlendirebiliriz. 20-30 ng/ml’nin altındaki değerler düşük olarak kabul edilir. Eksiklik tespit edilirse günde 600-800 IU arası D vitamini alınabilir. 1000 IU’dan fazla alınmaz, yan etkileri ortaya çıkabilir” açıklamalarında bulundu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ