Tek kesiden çifte akciğer operasyonu ile hem sağlığına kavuştu, hem de tıp tarihine geçti

Dünyada nadir görülen hastalıklardan biri olan immün yetmezlik sendromu Bruton hastalığına ek olarak amfizematöz ve büllöz akciğer hastalığı da yaşayan 24 yaşındaki Ahmet Sefa Coşkun, Dr. Öğretim Üyesi Tayfun Kermenli tarafından uyg

Sağlık 27.03.2021 10:26:32 0
Tek kesiden çifte akciğer operasyonu ile  hem sağlığına kavuştu, hem de tıp tarihine geçti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.03.2021 10:26

Dünyada nadir görülen hastalıklardan biri olan immün yetmezlik sendromu Bruton hastalığına ek olarak amfizematöz ve büllöz akciğer hastalığı da yaşayan 24 yaşındaki Ahmet Sefa Coşkun, Dr. Öğretim Üyesi Tayfun Kermenli tarafından uygulanan subksifoid videotorakostopi tekniği ile 4 santimlik tek kesiden çifte akciğer ameliyatı olarak sağlığına kavuştu. Dünyada ‘birlikte’ nadiren görülen bu rahatsızlığa yönelik olarak Türkiye’de ilk defa yapılan operasyonun literatüre girmesi beklendiği belirtildi.

Sağ ve sol akciğerindeki hava kaçakları (baloncuk) nedeniyle 10 yıldır sıkıntı yaşayan 24 yaşındaki Ahmet Sefa Coşkun, memleketi Yozgat’tan tedavi için Ankara’ya gitti. Ankara’da yapılan değerlendirmeler sonrasında, yapılacak cerrahi girişimin, kalıcı felç ve ölüm riski doğurabileceği yönünde bilgilendirilen Coşkun, araştırmaları sonucu Medical Park Elazığ Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Kermenli’ye ulaştı. Dr. Öğr. Üyesi Kermenli tarafından tetkik sonuçları incelendikten sonra ameliyat olabileceği yönünde olumlu cevap alan Coşkun, Elazığ’a gelerek ameliyata alındı. Coşkun’a Bruton hastalığı ve büllöz amfizematöz akciğer hastalığının bir arada olduğunu, bunun çok nadir bir durum olduğunu Türkiye’de ilk defa kendisine uygulanan 4 santimlik tek kesiden her iki akciğerine yapılan müdahale sonrası sağlığına kavuştuğunu aktaran Coşkun, bu amansız hastalığından kurtulduğu için mutlu olduğunu ifade etti.

“Bir balonu bile şişiremez hale geldim”

Rahatsızlığı hakkında bilgi veren Ahmet Sefa Coşkun, “Akciğerlerimde hava kaçakları vardı. Bu hava kaçakları büyüyerek hava baloncuğu oldu ve bu da bana yaşamımda sıkıntı verdi. Bu sıkıntıyı yaklaşık 10 yıldır yaşıyordum. Yaşadığım sıkıntıdan dolayı gittiğim il dışındaki hastanelerde kontrollere girdim ve ‘Bu çok riskli, bunun alınması lazım’ dediler. Ben ‘alın’ dediğimde ise ‘Biz alamayız, çok riskli olduğu için ameliyattan çıkamazsın, yoğun bakımın 6 ay sürer, belki ameliyattan sonra felç de olabilirsin’ gibi cümleler kullandılar. Yaşım 18 iken başka bir ildeki hastanede kurul toplandı, beni ameliyat edemeyeceklerini, bunun çok riskli olduğunu söylediler. Yaşamım boyunca yüzme, ağırlık kaldırma gibi sporlar yapamadım. Arkadaşlarla şakalaşmam bile yoktu. Yani bu hastalık tüm güzel şeylerden alıkoyuyordu. Ben de çok zorluk çekiyordum. İlerleyen dönemde git gide nefesim daralmaya başladı, bir balonu bile şişiremez hale geldim. Yani o kadar kötüydüm” dedi.

“Tedavim bitince spor yapabileceğim”

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Coşkun, iyileşme dönemi biter bitmez spor yapacağını belirterek, “İnternette akciğer kanseri ve akciğer büyümesi neden oluşur diye araştırma yaparken, Tayfun hocanın literatüre giren bir ameliyat haberini buldum. Okudum, araştırdım ve kendisiyle iletişime geçtim. Diğer gittiğim merkezler riskleri nedeniyle operasyon yapmaya yanaşmazken Tayfun hoca ameliyatı yapabileceğini söyledi, bana hep olumlu bir şekilde yaklaştı. Ben de ona güvenip geldim. Ameliyatımı oldum, şu an sağlığıma kavuştum. Tedavim 1-2 aya tamamıyla bitmiş olacak. Bu süreden sonra yüzme, ağırlık kaldırma ve koşu gibi sporların hepsi hayatımda olacak” diye konuştu.

"Bir ilk olma özelliği taşıyor"

Hastanın ilk geldiğinde durumunun ciddiyetinin farkında olduklarını belirten Op. Dr. Tayfun Kermenli, “Yozgat’tan gelen hastamızda immun yetmezlik dediğimiz, bazı antikorların üretilmemesine bağlı oluşan, dünyada nadir görülen bir hastalık mevcuttu. Ayrıca akciğerinde baloncuklar oluşturan amfizematöz akciğer hastalığı da oluşmuştu. Kendisine öncelikle antikor tedavisini olmasını söyledik, tedaviyi aldı ve ardından 4’üncü gün ameliyatını planladık. Operasyonu, Türkiye’de ilk defa yapılan bir kesi (subksifoid insizyon) tekniği ile gerçekleştirdik. Dünyada büllöz akciğer hastalığı nedeniyle her iki akciğerin ameliyat edildiği birkaç vaka bildirilmiş ancak Bruton hastalığı ile amfizematöz ve büllöz akciğer hastalığının bir arada olduğu, bu teknik ile gerçekleştirilen ilk vaka olması önemlidir. Operasyon sırasında tek kesiden girerek her iki akciğere ulaştık. ‘Subksifoid videotorakoskopi’ dediğimiz teknikle göğüs kemiğini altındaki bir kesiden girerek bu şekilde her iki akciğere de ulaşabiliyoruz. Böylece sağdan veya soldan ayrı ayrı kesi yapmamıza gerek kalmıyor. Bu sayede hasta hem daha az ağrı çekiyor hem de daha çabuk toparlayıp iyileşiyor” şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ