'Kimse çocuklara bir şey olmaz diye düşünmesin'

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinin ardından Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) teşhisiyle yoğun bakımda 21 gün tedavi gören 9 yaşındaki Edanur Yağcı yaşadıklarını anlattı.

Sağlık 19.03.2021 13:43:34 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.03.2021 13:43

İZMİR (AA) - Salihli Belediyesinde çalışan Gökhan Yağcı ile Aile Sağlığı Merkezinde hemşire olarak görev yapan Hacer Yağcı çifti ve kızları Edanur Yağcı'ya 15 Kasım'da Kovid-19 teşhisi kondu.

Yağcı ailesi, gördükleri tedavinin ardından sağlıklarına kavuştu ancak Edanur 5 Ocak'ta yeniden ateşlendi.

Edanur'a götürüldüğü Salihli Devlet Hastanesinde apandisit teşhisi kondu. Ameliyata alınan küçük kızda, bir gün sonra hipertansiyon ve solunum sıkıntısı görüldü. Doktorlar bu kez küçük kıza, Kovid-19'a bağlı olarak ortaya çıkan MIS-C teşhisi koydu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Edanur, çocuk yoğun bakım servisinde solunum ve ECMO cihazına bağlandı. Bu sürede 9. yaş gününü hastanede kutlamak zorunda kalan Edanur, 21 gün süren tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Hastane çalışanlarına teşekkür

Küçük yaşta büyük bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalan Edanur Yağcı, özellikle yoğun bakım sürecinin kendisi için çok korkutucu geçtiğini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının her zaman ilgisini gördüğünü belirten Yağcı, "(Kimse çocuklara bir şey olmaz) diye düşünmesin. Herkes özellikle çocuklar maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etsin." dedi.

Doğum günü olan 17 Ocak'ta ECMO cihazından çıktığını ve hastanede kutlama yaptıklarını anlatan Yağcı, "Hastane benim için çok önemli. Öğretmenimiz derste, herhangi bir binanın maketini yapmamızı istedi. Ben, hastanenin maketini yaptım. Çok seviyorum bu hastaneyi. Burada bana çok iyi baktılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı belki burada bile olamazdım ve bu maketi yapamazdım." şeklinde konuştu.

"Annelerin dikkatli olması lazım"

Anne Hacer Yağcı, hemşire olmasına karşın MIS-C hastalığını, kızı yakalandıktan sonra öğrendiğini söyledi.

Ailecek zor günler geçirdiklerini dile getiren Yağcı, "Özellikle annelerin dikkatli olması lazım. Çocukları Kovid-19 geçirdikten belli bir süre yeniden ateşlenirse hemen sağlık kurumuna başvursunlar. Kızım yeniden sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum. Ona bol bol sarılıyorum." ifadelerini kullandı.

Baba Gökhan Yağcı ise kızının yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle büyük korku yaşadıklarını ifade etti.

Yağcı, "Kızımız doktorların uyguladığı tedavi sayesinde yeniden sağlığına kavuştu. Kovid-19'un ne kadar ciddi bir hastalık olduğunu biz yaşayarak gördük. İnsanları bu salgın karşısında çok dikkatli olmalarını istiyorum. Biz kızım taburcu olmasına rağmen hala evimizde maske takıyoruz." diye konuştu.

MIS-C nedir?

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl, MIS-C hastalığının Kovid-19 geçiren çocuklarda 1 ya da 2 ay sonra ortaya çıkabildiğini belirtti.

MIS-C hastalığının çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Anıl, şunları kaydetti:

"Bu hastalık çocuklarda kalp, akciğer, beyin, böbrek gibi organların fonksiyonlarını bozuyor. Edanur da bize getirildiğinde kalp fonksiyonları çok kötüydü ve ağır bir tablodaydı. Hastamıza uyguladığımız ilaçların yanı sıra ECMO cihazına bağladık. Hastanın kanını alıp oksijenlendirip yeniden verdik. Edanur'un sağlığına kavuşup yeniden doğması hem bizi hem de ailesini çok mutlu etti. Bu hastalığın en belirgin özelliği çocuklarda ateşin yükselmesi, vücutta döküntü, gözlerde kızarıklık, karın ağrısı, ishal. Bu durum çoğu zaman apandisitle de karıştırılıyor."

Anıl, Türkiye'de MIS-C hastalığına karşı zamanında müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ