'Kalp Yetersizliğinde Kalbini Erken Tanı' toplantısı

- Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Çelik: - 'Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kalp yetersizliği olan hastanın bulunduğunu tahmin ediyoruz. Yaşlanan nüfus giderek arttığı için kalp yetersizliği görülme oranı giderek artıyor'

Sağlık 18.09.2019 17:26:41 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.09.2019 17:26

MERSİN (AA) - Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Çelik, "Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kalp yetersizliği olan hastanın bulunduğunu tahmin ediyoruz. Yaşlanan nüfus giderek arttığı için kalp yetersizliği görülme oranı giderek artıyor." dedi.

Novartis iş birliğinde Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonu'nda "Kalp Yetersizliğinde Kalbini Erken Tanı" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Kardiyoloji Uzmanı Çelik, kalp yetersizliği konusunda hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme sunumu yaptı. Çelik, sunumun ardından hastaların sorularını yanıtladı.

Çelik, toplantı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp yetersizliğinin dünyada giderek büyüyen bir problem olduğunu söyledi.

Bununla beraber hastalığın tedavi çeşitliliğinin arttığını ifade eden Çelik, kalp yetersizliğinin hayat kalitesinde bozulmaya ve tedavi edilmediğinde de ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çekti.

Erken tanı, sıkı takip ve doğru tedaviyle hastalığın kontrol altına alınmasının mümkün olduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Hastalığın en sık belirtisi nefes darlığıdır. Bunun yanında halsizlik, çabuk yorulma, ayak bileğinde şişme ve ödem gibi belirtileri de var. Bunların tedavisi için öncelikle hastaya yaşam tarzı değişikliği öneriyoruz. Hayatında neleri değiştirmesi gerektiğini söylüyoruz. Daha sonra ilaç tedavisine başlıyoruz. Bu ilaç tedavisinde kalp yetersizliğinin kötüleşmesini engelliyoruz. Hasta hem ilaç tedavisini hem de yaşam tarzı değişikliğine uyarsa çok kaliteli bir yaşam sürebilir. Bakım ve tedavi iyi olmazsa bu hastalık daha kötü seviyeye gelebiliyor. Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kalp yetersizliği olan hastanın bulunduğunu tahmin ediyoruz. Yaşlanan nüfus giderek arttığı için kalp yetersizliği görülme oranı giderek artıyor. Kalp yetersizliği konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak birincil hedefimiz olmalı. Hasta olsun olmasın risk faktörü taşıyan herkesin yılda bir kez kardiyoloji muayenesini öneriyoruz."



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ