İşte covid 19’un tek iyi yönü

Malatya İnönü Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici, seminerde, yeni tip korona virüsün tek iyi yönünün olduğuna dikkat çekip, Covid-19 salgının uluslararası alanda ve doğa açısından tek olumlu etkisinin toplumların eve kapanma

Sağlık 8.05.2021 12:19:06 0
İşte covid 19’un tek iyi yönü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.05.2021 12:19

Malatya İnönü Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici, seminerde, yeni tip korona virüsün tek iyi yönünün olduğuna dikkat çekip, Covid-19 salgının uluslararası alanda ve doğa açısından tek olumlu etkisinin toplumların eve kapanmasından dolayı doğanın kendi kendini yenilemesine fırsat vermesi olduğunu belirtti.

İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında “Pandeminin Küreselleşme ve Ulus Devlet Düşüncesine Etkisi” semineri düzenlendi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğe İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Ekici, Covid-19 salgınının devletlere, toplumlara ve uluslararası sisteme ne tür etkileri olduğu konusunda bilgi vererek, salgınların toplumlarda önemli yıkımlara neden olduğu gibi önemli değişikliklere de yol açtığını anlattı. Eski salgınlardan örnekler vererek Covid-19 ile karşılaştırma yapan Süleyman Ekici, “Bu hastalığın önceki salgınlardan en önemli farkı solunum yoluyla bulaşmasıdır. Bir diğer yanı da küreselleşmenin getirdiği imkânlardan dolayı ulaşım imkânlarındaki büyük olanaklar hastalığın dünyanın her yerinde çok kolay yayılmasını sağlamıştır. Her dönemin kendine has özellikleri salgının seyrini ve etkilerini belirlemiştir. Bu hastalığın çabuk yayılmasında kendi niteliği kadar küreselleşme sürecinin de önemli etkisi var. Şu anda 2 milyondan fazla insan vefat etmiş olmasına rağmen eski salgınlarla karşılaştırıldığında önemli bir başarı elde edilmiştir. Aşının bulunmuş olması ve uygulanıyor olması da insanlığın bilimde aldığı mesafenin bu salgını daha az zararla atlatmasına yol açmıştır. Bu hastalığın toplumlara fazla etkisinin olmamasının bir diğer sebebi de dijitalleşmenin getirdiği imkânlardır. Dijitalleşmenin getirdiği imkânlarla insanlar birçok işini evde yürütebilmektedir. Bunun sonucunda doğal olarak bu hastalıkla karşılaşma ihtimalini düşürdüğünden hastalığın etkisinin daha az olmasına yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

“Virüs, doğanın kendi kendini yenilemesine fırsat verdi”

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici, Covid-19 salgının uluslararası alanda ve doğa açısından tek olumlu etkisinin toplumların eve kapanmasından dolayı doğanın kendi kendini yenilemesine fırsat vermesi olduğuna dikkat çekti.

Pandeminin devletleri kendi imkânlarına dayanmak zorunda bıraktığını vurgulayan Ekici, kapanmalara bağlı olarak ekonomik krizlerin yaşandığını anlattı. Sağlık harcamalarında çok büyük masraf yapan ABD ve İngiltere gibi ülkelerin Covid-19 karşında çok başarısız olduklarına dikkat çeken Ekici, Japonya, Çin ve Almanya gibi toplumsal ve siyasal kültürü gelişmiş devletlerin salgınla mücadelede daha başarılı olduğunun altını çizdi. Toplum gerginliğinin olmaması ve bireylerin bilinçli hareket etmelerinin sonucunda bu başarının elde edildiğini vurgulayan Ekici, devletlerin bu alanda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ