İşitme kaybı olan çocuğa kapalı kulak zarı ameliyatı

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniğinde ilk kez bir çocuk hastaya kulak zarı onarımı ameliyatı endoskopik (kapalı) olarak yapıldı.

Sağlık 16.12.2020 12:04:44 0
İşitme kaybı olan çocuğa kapalı kulak zarı ameliyatı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.12.2020 12:04

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniğinde ilk kez bir çocuk hastaya kulak zarı onarımı ameliyatı endoskopik (kapalı) olarak yapıldı.

İstanbul’dan Malatya’ya gelen ve uzun süredir işitme kaybı şikayeti ve kulak zarında yırtık olan 8 yaşındaki Y. Y. isimli çocuk hastaya, Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak burun boğaz hastalıkları kliniğinde KBB Uzmanı Op. Dr. Turgut Çelik tarafından kapalı kulak zarı onarımı ameliyatı başarılı şekilde yapıldı.

Ameliyat hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Op. Dr. Turgut Çelik, “Kulak zarı ameliyatları rutin olarak mikroskop altında yapılmakta olup hastaların kulak arkasından kesi yapılmasını ve daha uzun süre hastanede kalmasını gerektirmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile artık bu ameliyatlar uygun hastalarda kulak arkası kesi yapılmadan dış kulak yolundan başarılı şekilde yapılabilmektedir. Çocuk hastalarda ise dış kulak yolu oldukça dar olup kulak zarı ameliyatı her zaman daha zorlu olmaktadır. Hastanemizde uygun teknolojik ekipman ve yetişmiş insan gücü sayesinde artık bu ameliyatlar çocuklarda da başarılı şekilde yapılabilmektedir” dedi.

“Kulak enfeksiyonları göz ardı edilmemeli”

Kulak hastalıkları çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Turgut Çelik, doğru şekilde tanı, tedavi ve takibi yapılmadığı takdirde ciddi hasarlara neden olabileceği uyarısında bulundu. Çelik, “Kulak hastalıkları çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan olup orta kulak iltihabı bademcik iltihabından sonra en sık görülen çocukluk çağı enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonun doğru şekilde tanı, tedavi ve takibi yapılmadığı takdirde kulak zarında, orta kulakta ve iç kulakta ciddi hasarlar oluşturabilmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde tüm halkımızı pandemi koşullarında dahi özellikle çocuklarda kulak enfeksiyonlarının göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda bilgilendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Biyonik kulak ameliyatlarına da başlanması planlanıyor.

Çelik, çocuklarda kulak zarının yırtık olması sık tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına ve buna bağlı olarak da işitme kaybına neden olduğuna dikkat çekerek, “İşitme kaybı özellikle konuşmaya yeni başlayan çocuklarda konuşmada bozukluk, konuşmada gecikme, okul çağı çocuklarında ise öğrenme güçlüğü, okul başarısında düşme dolayısı ile çocuğun gelişiminde en önemli aşamalarda bozulmaya neden olmaktadır. İşitme kaybının erken tanısı ve rehabilitasyonu ile çocuklarda tama yakın iyileşme sağlanabilmektedir. Doğuştan olan işitme kayıplarında da önce dijital işitme cihazı ile rehabilitasyon 1 yaşında da biyonik kulak (kohlear implant) ameliyatı ile çocuklarda normale yakın işitme sağlanabilmektedir. Hastanemizde yakın zamanda biyonik kulak ameliyatlarına da başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ