İmmun plazma ile koronayı yenen hasta konuştu

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANAN İMMUN PLAZMA TEDAVİSİ İLE KORONA VİRÜSÜ YENEN 56 YAŞINDAKİ ABİDİN AYBAR, YAŞADIĞI SÜRECİ ANLATTI.

Sağlık 30.04.2020 16:25:52 0
İmmun plazma ile koronayı yenen hasta konuştu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.04.2020 16:25

Türkiye’de ilk kez uygulanan immun plazma tedavisi ile korona virüsü yenen 56 yaşındaki Abidin Aybar, yaşadığı süreci anlattı.

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede pandemi haline gelen korona virüs (Covid-19) salgınına karşı Türkiye’de ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 5 Nisan’da uygulanan immun plazma tedavisi ile sağlığına kavuşan 56 yaşındaki Abidin Aybar, yaşadığı süreci basın mensuplarına anlattı.

Ağır geçen yoğun bakım tedavisinin ardından immun plazma ile korona virüsü yenerek 27 Nisan’da normal servise çıkarılan Abidin Aybar, şu an durumunun iyi olduğunu söyleyerek tedavisinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade eden Aybar, "Bundan sonraki süreci de kısa sürede atlatabiliriz" dedi.

Öğretmen olduğunu ve bu süreçte arkadaşlarından ve öğrencilerinden uzak kaldığı içinde üzgün olduğunu dile getiren Aybar, "Allah’tan tatildi de çok bulaşmadı" ifadelerine yer verdi. Tüm vatandaşlara çağrıda bulunan Aybar, zorunlu olmadıkça evden çıkılmamasını isteyerek, "Evde kalsınlar hayatta kalsınlar. Sosyal mesafeyi korusunlar. Hayat her şeyden daha önemli" dedi.

Abidin Aybar’ın yaklaşık 1 aylık tedavisini sürdüren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Talat Kılıç, son yapılan testin negatif çıkması ile hastanın servise alındığını söyledi. Hastanın yaklaşık 1 ay önce kendilerine geldiğini ve yapılan ilk testte sonucun negatif çıktığını anımsatan Kılıç, "Sonraki süreçte yoğun bakım süreci başladı. Solunum cihazına bağlanan hastamıza bu dönemde immun plazma tedavisi uygulandı. Dünya Sağlık Örgütününde de umut vaat eden tedavi yöntemleri arasında yer aldığı tedavi ile hastamız zahmetli bir yoğun bakım sürecini geride bıraktı. Şu an durumu iyi şikayetleri belirgin anlamda düzeldi" ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Kılıç, korona virüsü yenen her hastanın plazma bağışı yapabileceğini de belirterek bu konuda herkesin gönül rahatlığı ile bağışta bulunabileceğini dile getirdi.

Enfeksiyon hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Mehmet Özden de özellikle sosyal mesafe ve sosyal izolasyon kurallarına herkesin uyması gerektiğini dile getirerek, "Evden çıkılması zorunlu ise mutlaka maske takılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ