Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor

PROF. DR. BUDAKOĞLU, “HER GÖZ KIZARIKLIĞI COVİD-19 ANLAMINA GELMİYOR” DEDİ

Sağlık 26.10.2020 09:43:34 0
Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.10.2020 09:43

Sonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin habercisi olan mevsimsel göz alerjisi de bunların başında geliyor. Prof. Dr. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi.

Mevsim geçişlerinde kendisini gösteren alerjik konjonktivite hakkında bilinmeyenleri anlatan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Budakoğlu, göz alerjileri ve tedavileri hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Özlem Budakoğlu, “Mevsimsel olarak gözün kızarıklığına sebep olan bazı hastalıklar vardır. Örneğin bahar döneminde yaza doğru alerjik nedenlerle göz kızarıklıklarını çok görüyoruz. Buna bağlı sulanma, kaşıntı oluyor. Kışın ise çoğunlukla viral konjonktiviteler görüyoruz” dedi.

Covid-19 döneminden öncede biz kışın kalabalık yerlerde yaşayan kişilerde, okullarda, kışlalarda yoğun kalabalığın yaşandığı büyük evlerde aile içerisinde de kış mevsiminde viral konjonktivite dediğimiz virüslerin çok görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Budakoğlu, “Kapalı ortam ve kalabalıkların olduğu ortamlarda bu virüsler çok kolay yayılıyor. Korona virüste bildiğiniz gibi bir virüs. Korona virüste göz kızarıklığıyla, elin göze temasıyla çok kolay bulaşabilen bir virüs olduğu pandemi döneminde anlaşıldı. Biz biliyoruz ki korona virüs de viral konjonktivitelerde görüldüğü gibi elle temas veya havadan da kalabalık ortamlarda bulaşabiliyor. Damlacık enfeksiyonu ile göze gelebilecek tek bir partikülün gözde enfeksiyon yaparak sistemik olarak korona belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Pandemi döneminde kalabalık alanlarda durmamak çok önemli. Bilindiği gibi bu dönemde sosyal mesafe bundan dolayı çok önemli. Kalabalık ortamlar, klima ile havalandırılan ortamlar da çok uzun süreli bulunmamak gerekir. Kışla ve okullar biraz daha risk olduğundan okulların seyreltilmiş olarak açık olması önemli. Maskenin de önemli olduğunu belirten Budakoğlu, kalabalık alanlara girilecekse gözü ve yüzü de koruyacak siperde kullanılması gerekli, virüse yakalanmamanın en önemlisi el Hijyeni, temizliği. Eller sıklıkla dezenfekte edilmeli ve yıkanmalı. Göz kaşıntısı durumun da el ile gözü kaşımamalı. Göz kaşıntıları başka Konjonktivitelerde de görülüyor. Elimizi mümkün olduğu kadar batmada, yanmada, kaşıntıda çok fazla göze götürmemek önemli.

Kızarma ve kaşıntı gibi şikâyetlerde pandemi korkusundan dolayı hastalarımız hastaneye gelmekte tereddüt ediyorlar. Göz hastanemiz kalabalıktan uzakta alanda bulunduğundan hastaların gelmelerinde sakınca yok. Kızarıklık, çapaklanma şikâyetleri olan kişiler ilk olarak kendi Hijyen kurallarına uymaları, geçmiyorsa mutlaka muayene için gelmelerinde fayda var. El ile göze temastan mümkün olduğunca kaçınılmalı sadece kâğıt havlu ile bir kerelik kullanılması ve tekrar kullanım da yeni bir kâğıt havlu alınması da önemli. Yüz havluları aile içerisinde ayrı kişiler aynı havluyu asla kullanmamalı. Bu tür Konjonktiviteler bir gözden diğerine de rahatlıkla geçebiliyor. Okula giden çocukların bu Konjonktiviteyi getirme riski de var dolayısıyla aile bireylerine bulaştırabilir. Bu sadece Korona virüs için değil basit Konjonktivitelerde bu mevsimsel dönemde sıklıkla görülebiliyor. Hastaların göz hastanemize geldiklerinde tedavi şekillerine göre ilaç tedavisi de uygulana biliniyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ