Diz kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor

Diz kireçlenmelerine sebep olan faktörlerin bilinmediğini ancak risk faktörleri hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacı Bayram Tosun, idiopatik olarak tanımlanan diz kireçlenmelerinin çok sıklıkla ileri yaşlarda ve

Sağlık 25.08.2021 10:05:17 0
Diz kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.08.2021 10:05

Diz kireçlenmelerine sebep olan faktörlerin bilinmediğini ancak risk faktörleri hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacı Bayram Tosun, idiopatik olarak tanımlanan diz kireçlenmelerinin çok sıklıkla ileri yaşlarda ve daha çok kadınlarda meydana geldiğini gözlemlediklerini söyledi.

Elazığ Mediline Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacı Bayram Tosun, diz ağrılarına en sık neden olan ileri yaşlarda diz kireçlenmeleri ve ileri derecedeki diz kireçlenmesinde etkili tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi. ’Total Diz Protezi Ameliyatı’ yapılarak dize eklem replasmanı tedavisi ile ciddi başarı elde ettiklerini kaydeden Doç. Dr. Tosun, bunun sonucunda hastaların ciddi şekilde hem ağrı hem de sosyal hayata uyum açısından konfora kavuştuğunu dile getirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacı Bayram Tosun, ’’Diz kireçlenmeleri en sık idiopatik olmak üzere bir çok neden bağlı olabilir. Travmalara, eski romatizma hastalıklarına, bağ doku hastalıklarına ya da aks bozukları gibi doğuştan deformitelere bağlı gözlenebilir. İdiopatik dediğimiz diz kireçlenmeleri çok sıklıkla ileri yaşlarda ve kadınlarda sık gözlenmekte. Sebebi ne olarak bilinmemekte ama dizde eğilme, ağrı, ses gelmesi ve ciddi şekilde zorluklara neden olmaktadır’’ dedi.

Diz kireçlenmesinin kadınlarda daha sık görüldüğünü gözlemlediklerini belirten Doç. Dr. Tosun, ’’İlk dönemlerde çok önemli tedaviler var. Fizik tedavi ve rehabilitasyon gerçekten önemli bir tedavi yöntemi. Erken yaşlarda başka yöntemler de var. Halk arasında diz kireçlenmelerinde bazılarının sıvısı bitmiş bazılarının ise kemikleri birbirine sürtünüyor gibi bir çok ifade kullanılıyor. kireçlenmede esas olay, kıkırdak yüzeyi kaybının olmasıdır. Bunun sonucunda kemik doku çıkıyor. Kemik doku çıktığı zaman da hem dizde aks bozukluğuna bağlı sürtünmeler meydana geliyor hem de ciddi şekilde kişinin sosyal hayatını engelleyen ağrılara neden oluyor" diye konuştu.

Uyguladıkları diz protezi ameliyatının amacına değinen Tosun, "Hastanın ağrısını gidermek, kaybolmuş bu kıkırdak dokunun yerine ipmlantlarla dizine yerleştirip hem sürtünmeyi engellemek hem de hastanın mobilizasyonunu sağlamaya çalışmak. Buradaki amaç, hastaya konfor sağlamak ve ağrılarını gidermek. Bu ameliyatın önemli bir komplikasyonu yok. Enfeksiyon haricinde çok ciddi korkulan bir şey yok. Hastalara ciddi şekilde hem ağrı açısından hem de sosyal hayata uyum açısından konfor sağlıyor" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ