Aşı reddi, hastalıklarda artışa neden oluyor

Bitlis’in Tatvan İlçesindeki Özel Can Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yasin Doğrusoy, Tüm Dünyada 2019 Yılının İlk Sekiz Ayında 364 Bin 808 Kızamık Olgusu Bildirildiğini Ve Bu Sayının 2018’in Aynı Döneminde 129 Bin Civarınd

Sağlık 19.12.2019 09:28:46 0
Aşı reddi, hastalıklarda artışa neden oluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.12.2019 09:28

Türkiye ve dünyada her geçen gün artan aşı reddi ile ilgili değerlendirmede bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yasin Doğrusoy, aşılama oranının düşmesi durumunda çocuk felci ve kızamık hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık oranında da artış yaşanacağına dikkat çekti.

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Özel Can Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yasin Doğrusoy, tüm dünyada 2019 yılının ilk 8 ayında 364 bin 808 kızamık olgusu bildirildiğini ve bu sayının 2018’in aynı döneminde 129 bin civarında olduğunu belirterek, “Bu artış tıp dünyası için alarm zillerinin çalınmasına neden oldu” dedi.

Artan aşı reddinin, bireysel bir tercih olsa da aslında toplum sağlığını doğrudan etkilediğine değinen Doğrusoy, “Aşılanmamış her bebek, topluma salgın hastalıkları yayma riski taşıyor. Bulaşıcı hastalıklar, asırlar boyunca insanlığın gündeminde yer almış ve almaya devam etmektedir. İnsanların kitlesel biçimde hastalanmasına ve ölümüne yol açan bu hastalıklarla mücadele, sağlık politikalarının ve sağlık alanındaki araştırmaların her zaman önemli bir gündemini oluşturmuştur. Korunmaya yönelik geliştirilen yöntem ve teknikler hızla ve somut olarak hastalıklarla mücadele edebilmenin araçları olmuştur. Bu kapsamda aşılar, hem koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli simgelerinden hem de yirminci yüzyılın en önemli halk sağlığı kazanımlarından birisidir. Aşılar, çocuk ölümlerini azaltma aracı olarak önerilmesinden bu yana etkili bir biçimde beklentileri gerçekleştirmişlerdir. UNICEF verilerine göre aşı ile önlenebilir altı hastalık (boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci, verem) nedeniyle olan çocuk ölümlerinin sayısı 1989’da 5 milyon dolayında iken, bugün bu altı hastalıktan ölüm yılda yalnızca 100 bin dolayındadır” dedi.

Aşının sağlık açısından önemine dikkat çeken Doğrusoy, “Ülkemizde ve dünyada aşı karşıtlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hem toplum sağlığı hem de geleceğimiz açısından önemli riskler içermektedir. Yakın zamana kadar birçok hastalık aşılar sayesinde yok oldu. Aşı reddi ile kızamık hastalığının yaygınlaşma, çocuk felci gibi hastalıkların tekrar ortaya çıkma riskleri taşımaktadır. Aileler yalnızca kendi ve çocuklarının sağlığını tehlikeye atmıyor, çevrelerdeki insanlar için de büyük bir tehlike oluşturuyorlar. Her ailenin çocuklarının aşılanması konusunda duyarlı olması gerekiyor. Tüm dünyada 2019 yılının ilk sekiz ayında 364 bin 808 kızamık olgusu bildirildi, bu sayı 2018’in aynı döneminde 129 bin civarındaydı. Bu artış tıp dünyası için alarm zillerinin çalınmasına neden oldu. Sonuç olarak birçok hastalığın ortadan kalkmasında ve yaşanan salgınların tekrarlanmamasında aşıların katkısı yadsınamaz ve bağışıklama en güçlü ve düşük maliyetli halk sağlığı girişimi olmaya devam etmektedir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ