Sadıkoğlu: “İhracatımız yükseliyor, ancak maliyetler daha hızlı artıyor”

Sadıkoğlu: “İhracatımız yükseliyor, ancak maliyetler daha hızlı artıyor”

Ekonomi 5.06.2024 12:17:46 0
Sadıkoğlu: “İhracatımız yükseliyor, ancak maliyetler daha hızlı artıyor”
Tarih: 05.06.2024 12:17 Güncelleme: 05.06.2024 12:17
Malatya’nın mayıs ayında 30 milyon 75 bin dolar ihracat gerçekleştirerek bir önceki aya göre yüzde 23 artış sağladığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “İhracatımızın daha da ivme kazanması için maliyetlerin düşürülmesi şart. Hammadde, enerji ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşu sanayicinin uluslararası rekabette elini giderek zayıflatırken, yatırım, üretim ve istihdama da olumsuz yansıyor” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Malatya mayıs ayında 30 milyon 75 bin dolar ihracat gerçekleştirerek bir önceki aya göre yüzde 23 artış sağladı. Mayıs ayı ihracatımızla birlikte 2024 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 163 milyon 261 bin dolar ihracata ulaşmayı başardık. Bu başarının asıl mimarı olan ihracatçı üyelerimizi ve kıymetli çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Hammadde, enerji ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşu sebebiyle sanayicinin yükünün ağır olduğunu belirten Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubatta yaşadığımız deprem sonrası personelinin büyük bir kısmını kaybeden fabrikalarımız personel sayısında ve üretimde ivme kazanmış durumda. Ancak yükselen reel ücretler işgücü maliyetlerini artırdı. Artan faizler de erişimi zaten zor olan finansmanın maliyetlerinde çok ciddi artışlara sebep oldu. Tüm bunların yanında enerji fiyatlarının bindirdiği yük, sanayicilerimizi kıpırdayamaz hale getirdi. Sanayicinin uluslararası rekabette elini giderek zayıflatan bu maliyetlerin yatırım, üretim ve istihdama olumsuz yansımaları olmaktadır. Son yıllarda özellikle en büyük pazarımız olan AB ülkeleri başta olmak üzere talepte ciddi azalmalar var. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’nda aralıklarla devam eden krizler, ürün teslim sürelerinde aksamalara neden olurken navlun fiyatlarını da artırmaktadır. Bu da hammadde ve nihai ürün noktasında fiyatlarının artmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Küresel kriz ve deprem etkisinden daha hızlı arınabilmek adına her alanda daha kapsamlı destekler bekliyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ